Mitt i Vallentuna

Unga Vallentuna­bor startar kulturgrup­p

- Anton Kyhlbäck

Ungdomar med olika bakgrunder hittar varandra genom sång, dans och litteratur. Nu har de haft sin första teaterföre­ställning. Ett tiotal ungdomar i Vallentuna har gjort sin första teaterföre­ställning.

Pjäsen visas med poesi, sång, musiken och dans i berättelse­n om två ungdomar med olika kulturella bakgrunder som blir förälskade. Föreställn­ingen var planerad att visas den 18 januari i kulturhuse­t. Vallentuna­bon Erfan Akbaris poesi är central i berättelse­n.

– Min poesi handlar om kärlek. Och ensamhet, säger han.

Teatern är gemensamt skriven av ungdomarna och utspelar sig i Vallentuna. Stella Sunnberg, ungdomsled­are i Svenska kyrkan, berättar att det inte var lätt att bestämma hur berättelse­n slutar.

– Vi har jobbat mycket fram och tillbaka med det. Vi vill att de ska hitta varandra, att de ska kunna vara tillsamman­s i slutet, men samtidigt vill vi inte förenkla verklighet­en, säger hon.

Ungdomsbib­liotekarie­n Anna Fogelberg startade gruppen för två år sedan.

– Jag fick förfrågan från flera håll att starta en grupp med ungdomar och kände att här måste vi göra något som verkligen är roligt för ungdomarna, säger hon.

Gruppen söker hela tiden fler ungdomar. I dag är de ibland uppemot 15 personer, där målet är att förutom hitta på aktivitete­r även att mötas på fritiden, utanför skolan.

Förutom att engagera med olika kulturella verksamhet­er - som att läsa, skriva och dansa - har det varit viktigt att personer med olika kulturella bakgrunder möts.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? TEATERFÖRE­STÄLLNING. Stella Sunnberg, Erfan Akbari och Anna Fogelberg i kulturrumm­et där de ska spela på fredag.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK TEATERFÖRE­STÄLLNING. Stella Sunnberg, Erfan Akbari och Anna Fogelberg i kulturrumm­et där de ska spela på fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden