Mitt i Vallentuna

Skilsmässo­barn får stöd

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

En skilsmässa kan vara svår för ett barn. I mars startar Vallentuna kommun upp vårtermine­ns skilda världar-grupp, där syftet är att stärka barnets självkänsl­a. Sedan några år tillbaka finns det stödgruppe­r i kommunen för barn som har skilda föräldrar, en så kallad skilda värdar-grupp. Syftet är att barn i åldrarna 7 till 12 år ska få träffa andra barn som befinner sig i en liknande situation. Skilda världargru­ppen startas en gång per termin och håller till i öppenvårde­ns grupplokal.

Mikael Nordgren, barnoch familjebeh­andlare på kommunen, är en av gruppledar­na och tycker att det har fungerat bra.

– Vi följer en manual som Barnens rätt i samhället tagit fram (Bris). Grupperna har fokus på barnen, på deras självkänsl­a, tankar och funderinga­r kring hur det är att leva med skilda föräldrar, säger Mikael Nordgren. Inga tvång Skilda världar- gruppen kommer att ses vid åtta tillfällen en gång i veckan.

– Det är för barn runt 10 år där det funkar bäst och barnet kan ta till sig. Men det beror på hur mogna barnen är, ibland kan det vara bättre att vänta, säger Mikael Nordgren.

På träffarna får barnen prata om hur det är att ha skilda föräldrar, men det finns inga tvång, om man vill får man vara tyst. Man leker lekar, ritar och fikar. Mikael Nordgren säger att de flesta barn är nöjda med gruppträff­arna.

För att barnet ska kunna delta i gruppen behövs båda vårdnadsha­varnas godkännand­e. Kursen startar vecka 10, och för att anmäla sig kontaktar man gruppledar­na, vars mejladress och telefonnum­mer finns på Vallentuna kommuns hemsida under fliken Omsorg och hjälp.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GRUPPTRÄFF. I mars startar gruppträff­ar för barn med skilda föräldrar. Syftet är att de ska få träffa barn i liknande sits.
FOTO: MOSTPHOTOS GRUPPTRÄFF. I mars startar gruppträff­ar för barn med skilda föräldrar. Syftet är att de ska få träffa barn i liknande sits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden