Mitt i Vallentuna

Plan på ny buss som ska korta restiden till Täby

PLANER. Bättre restider mellan Arninge och Vallentuna utreds

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Under våren kommer en studie ta fart för att utreda möjlighete­rna för en stombussli­nje mellan Arninge och Vallentuna. En vision är att få igång trafiken när Arninge resecentru­m öppnas.

Nu börjar arbetet med att ta fram en plan för en ny stombussli­nje mellan Arninge och Vallentuna. Under våren kommer en studie ta fart för att se hur den nya busslinjen kan komma att bli.

I stråket Vallentuna­Arninge kommer det förutom framkomlig­het för busstrafik­en även att identifier­as och utredas övriga brister som finns längs vägen.

Region Stockholm och Trafikverk­et har tillsamman­s tagit fram satsningen ”Grönt ljus stombuss”, som syftar till att binda samman Stockholms­regionen och minska restiden och miljöpåver­kan.

Under 2019 kommer trafi kförvaltni­ngen och Trafikverk­et, i samverkan med Täby och Vallentuna, utföra en så kallad åtgärdsval­sstudie för att se över möjlighete­rna till en ny stombussli­nje mellan Arninge och Vallentuna.

Attraktiva restider

Busslinjen finns med i länets stomnätspl­an som antogs i trafi knämnden redan i februari 2014. Ola Karlsson, presstales­person på trafik- förvaltnin­gen, berättar att studien innebär att man utreder åtgärder för att ge busstrafik­en god framkomlig­het, och bra restider för resenärern­a.

– I stråket Vallentuna-Arninge kommer det förutom framkomlig­het för busstrafi ken även att identifi eras och utredas övriga brister som finns längs vägen, som exempelvis trafiksäke­rhetsprobl­em eller behov av förbättrad­e förutsättn­ingar för cykeltrafi­ken, säger Ola Karlsson. Finns det någon tidplan för stombussli­njen?

– Arbetet kommer förhoppnin­gsvis att dra igång den närmsta månaden. När en framtida stombussli­nje mellan Arninge och Vallentuna och vidare västerut bli klart är inte bestämt. En möjlighet är att få igång trafiken i samband med att Arninge resecentru­m öppnas, säger Ola Karlsson.

Dubbla processer

Mimmi Skarelius Lille, strategisk trafikplan­erare på Vallentuna kommun, berättar att man i och med studien samtidigt kommer se över Arningeväg­en.

– I samband med åtgärdsval­sstudien kommer man göra en liknande studie för Arningeväg­en, så det blir två processer i en, säger hon.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PLANER. En ny stombussli­nje planeras mellan Arninge och Vallentuna.
FOTO: MOSTPHOTOS PLANER. En ny stombussli­nje planeras mellan Arninge och Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden