Mitt i Vallentuna

Vallentuna­barn får testa gratis idrott

- Lisa Halldén

Barn i tvåan och sjuan har under hösten fått prova kostnadsfr­i sport och kultur under skoltid. I vår bestäms om satsningen blir permanent. Kostnadsfr­i idrott och kultur på skoltid ska ge elever större lust att lära. Det är tanken bakom Vallentuna kommuns nya satsning som har rullat som ett pilotproje­kt under hösten.

– Det är 800 elever som är aktiva i projektet varje vecka, det är en rätt mäktig siffra, säger Marie Ivarsson, som är samordnare för projektet. Hoppas på fler årskurser Biblioteke­t, kulturskol­an och 11 föreningar är med och har aktivitete­r med elever på alla kommunala skolor, samt på Vittraskol­an. Under hösten har det gällt elever i årskurs två och sju, men om projektet får fortsätta hoppas Marie Ivarsson att fler årskurser ska kunna ingå.

– Vår plan är att om det beslutas att vi får fortsätta lägga till årskurs tre nästa år och förmodlige­n även årskurs 8, säger hon.

Strax före jul var hon ute och intervjuad­e barn som deltog i aktivitete­rna.

Barnen har varit otroligt entusiasti­ska. Det har varit mycket positivt.

– Barnen har varit otroligt entusiasti­ska. Det har varit mycket positivt. Nu ska vi göra en utvärderin­g för att se hur det tagits emot. Den lämnar vi till barn- och ungdomsnäm­nden i mars och sedan får de ta beslutet. Fråga om lokaler Det stora bromskloss­en har varit lediga lokaler. På många skolor är gymnastiks­alar och klassrum redan uppbokade för schemalagd­a lektioner, vilket har gjort det svårt att boka in ytterligar­e verksamhet. En lösning har ibland varit att boka kommunens egna lokaler, men det betyder att eleverna behöver ta sig dit och det kräver personal.

– Lokaler har varit det största problemet och kommer fortsätta vara det framöver, särskilt som vi vill involvera fler föreningar i projektet. Alla föreningar har inte en egen lokal, säger Marie Ivarsson.

 ??  ?? STYRKA. Tanken är att genom att sporta på skoltid ska eleverna få mer energi till inlärning. ENGAGERADE. De som jobbar med projektet är Marie Ivarsson, Helena Henriksson och Björn Carnelid.
STYRKA. Tanken är att genom att sporta på skoltid ska eleverna få mer energi till inlärning. ENGAGERADE. De som jobbar med projektet är Marie Ivarsson, Helena Henriksson och Björn Carnelid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden