Mitt i Vallentuna

Gör ett val för miljön – genom att fimpa din röst

- Ella Söderberg

Sedan förra veckan har en gul liten låda tagit plats på Tuna torg – en fimpomat. Det är ett försök från kommunens sida att få rökarna att sluta fimpa på marken.

På fimpomaten på Tuna torg i Vallentuna står en fråga: ”Har du redan brutit ditt nyårslöfte?”. Under texten finns två olika hål, där rökaren kan välja att fimpa ciggen i ja-hålet eller i nej-hålet.

– Vi måste göra något för att få bukt med all fimpning. Det här gör det lättare och roligare att slänga dem. Det är ett sätt att se om man kan minska nedskräpni­ngen, säger Johan Carselind, gatuoch parkchef.

I och med att den nya lagen om förbud mot rökning på bland annat uteserveri­ngar träder i kraft den 1 juli i år, tror Johan Carselind att risken blir att fler rökare kommer börja fimpa på gatan.

– Då är det de som bor och rör sig på torget som får se dem liggandes där. Troligtvis kommer fimpningen på marken att öka när när det blir varmare och folk sitter på uteserveri­ngarna. Då går man sedan ut på torget och röker, säger han.

Frågan kommer att bytas ut ungefär varannan vecka, eller en gång i månaden.

– Men det blir inga politiska frågor, utan roliga, lättsamma frågor!

Inom kort kommer även två till fimpomater att sättas upp på Bällstaber­gs torg och Karby torg.

Vad kostar det att sätta upp dem?

– Inte så mycket, ungefär som det kostar att sätta upp en papperskor­g, runt 5 000 kronor.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? FIMPAD RÖST. Kommunen har satt upp en så kallad fimpomat på Tuna torg för att rökarna ska undvika att slänga fimparna på marken.
FOTO: LISA HALLDÉN FIMPAD RÖST. Kommunen har satt upp en så kallad fimpomat på Tuna torg för att rökarna ska undvika att slänga fimparna på marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden