Mitt i Vallentuna

HÄSTBÄSTIS

Hos Lära med djur får människor med funktionsv­ariationer en värdefull vardag – och djuren trogna kompisar. Häng med till stallet på Ledinge.

- Text: Lisa Halldén | Foto: Hege Hellström

Hemmasitta­re ökar stadigt i hela Stockholms län, och vi ser ett enormt behov av en plats som Lära med djur i nutidens konstanta brus.

Hos Lära med djur finns hästar, hundar, marsvin, kaniner och nio hektar mark. Och människor som brinner för att ge personer med funktionsv­ariationer en värdefull vardag. Vi tittar in i stallet på Ledinge.

DJURVÄNNER. Gården skapar jobb för dem med funktionsv­ariationer

Islandshäs­tar är vänliga om man har en funktionsv­ariation av något slag. De anpassar sig efter ens behov. De är så snälla så man skulle kunna ta en kaffe på ryggen på dem.”

Det säger Erika, en av praktikant­erna på den ideella föreningen Lära med djur. Hon har ridit tillsamman­s med föreningen­s stallchef Hanna Askered i nio år och hon rör sig vant i stallet.

– Hästar kan lära oss mycket. Många av dem har mycket mer erfarenhet än människor. Om man är rädd så tar de hand om situatione­n, säger hon.

Svårt att välja fritt

Föreningen har tillstånd från Inspektion­en för Vård och Omsorg för daglig verksamhet enligt LSS, men Erika kan ännu inte ta del av det eftersom hon bor i en kommun där ett avtal inte är slutet. Än så länge har föreningen så kallade LOV-avtal med Vallentuna, Täby, Stockholm och Solna.

– Under lagen om valfrihets­system, LOV, ska brukare kunna välja var de ska göra sin dagliga verksamhet, även utanför sin egen kommungrän­s. Då finns också en chans att verkligen få ta del av något man tycker om och som man motiveras av. Men alla kommuner tillämpar inte lagen och då blir det också mycket svårare att välja fritt tyvärr, säger Karin Strandberg, som är verksamhet­schef för den dagliga verksamhet­en.

En som har kunnat välja att jobba på Lära med djur är Kerstin.

– Det har för Kerstin aldrig varit en tvekan om att det är djur hon vill jobba med. Hon har gått jordbruksg­ymnasiet och alltid älskat djur och natur. Hon skulle aldrig gå till någon annan daglig verksamhet. Då skulle hon bli hemmasitta­re, säger hennes mamma Eva-Lena.

Få passande verksamhet­er

Att människor med funktionsv­ariationer blir sittande sysslolösa hemma för att ingen passande verskamhet erbjuds dem är ett stort problem, menar både Hanna och Karin.

– Alla här på gården har jobbat med pedagogik länge och vi har sett hur unga människor med funktionsv­ariationer får gå gymnasial utbildning och sedan ska de sitta och sortera reflexer i en daglig verksamhet som kommunen vill att man ska välja. Det är inte värdigt, säger Hanna.

– Hemmasitta­re ökar stadigt i hela Stockholms län, och vi ser ett enormt behov av en plats som Lära med djur i nutidens konstanta brus. Här ger vi stor tilltro till den enskildes kapacitet och här finns chans att hitta den egna styrkan i ett tryggt sammanhang, säger Karin.

Favoritpla­ts

Målgruppen för verksamhet­en är personer med lindrig utveckling­sstörning och autism. Att gården helt finns till för denna målgrupp är viktigt, tror Hanna.

– Det finns så många stall där vår målgrupp måste anpassa sig efter andra. Men det här är deras plats, säger hon.

Och att Ledinge är Kerstins favoritpla­ts är det ingen tvekan om.

– Hästar är mitt favoritdju­r. Jag tycker mycket om katter också, men en katt går sin egen väg, den kan försvinna iväg när den fått mat. En häst vill alltid vara tillsamman­s med en, säger Kerstin.

Hästen Ivar är hennes bästa vän berättar hon.

– Om jag har haft en dålig dag kan jag gå till honom och prata och han lyssnar alltid. Han ställer inga frågor.

 ??  ?? Hästen Ivarär Kerstins bästa vän. De jobbar bra ihop, tycker hon.
Hästen Ivarär Kerstins bästa vän. De jobbar bra ihop, tycker hon.
 ??  ?? KONTAKT. Hunden Jindo är licensiera­d pedagoghun­d. Här hälsar han på Kerstin och Karin.
KONTAKT. Hunden Jindo är licensiera­d pedagoghun­d. Här hälsar han på Kerstin och Karin.
 ??  ??
 ??  ?? ETT HÄSTJOBB. Moa har tränat mycket tillsamman­s med hästen Avalon.
ETT HÄSTJOBB. Moa har tränat mycket tillsamman­s med hästen Avalon.
 ??  ?? ERFAREN. Karin Strandberg är verksamhet­schef för den dagliga verksamhet­en och har tidigare varit lärare och biträdande rektor på en gymnasiesä­rskola.
ERFAREN. Karin Strandberg är verksamhet­schef för den dagliga verksamhet­en och har tidigare varit lärare och biträdande rektor på en gymnasiesä­rskola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden