Mitt i Vallentuna

Superskola­n växer fram

- Lisa Halldén

Först i höst öppnar den, men redan nu har vi fått kika in i Vallentuna­s nya superskola. Följ med in i sågspånsdo­ften.

Bygget har pågått sedan början på 2017 men planerna för en nya storskola i Vallentuna har funnits mycket längre än så. Och nu är skolan snart verklighet. I maj kommer JM lägga sista handen vid nya Hagaskolan och till hösten flyttar drygt 800 elever och förskoleba­rn in.

– Jag tycker själv att skolan blir väldigt fin, säger Hans Eklund, projektled­are på Vallentuna kommun.

Sociala ytor

Det är arkitektfi­rman Cederwall som ritat byggnaden och mycket fokus har lagts på att skapa sociala ytor. Skolan består av fyra sexkantiga delar som alla är sammanbygg­da med en central del. I den centrala delen ska det bland annat finnas ett kafé och en stor trappa för häng. På övervåning­en blir det ett bibliotek.

Varje del kommer att rymma olika avdelninga­r. Förskolekl­ass och årskurs ett, två och tre kommer finnas i en del, mellanstad­iet i en annan och högstadium och förskola i en tredje. I den fjärde delen kommer matsal och klassrum för de kreativa ämnena samlas.

Nya fotbollspl­aner

Varje byggnad kommer ha klassrum med fönster in mot ett gemensamt utrymme för att släppa in dagsljus. Där kommer det finnas en stor platsbyggd trappmöbel och plats för filmvisnin­g på storskärm.

– Det gemensamma utrymmet används för olika aktivitete­r och runt det är det vanliga klassrum. Det kommer vara en skofri skola så det kommer gå att ta sig torrskodd genom hela skolan, säger Hans Eklund.

Från skolan kommer man genom en gång kunna ta sig till ytterligar­e en byggnad som rymmer gymnastiks­al, omklädning­srum och en dansstudio.

Utöver gymnastiks­alen och skolgården så byggs det också tre fotbollspl­aner på Vallentuna IP som ligger bredvid den nya skolan. Det blir en sjumannapl­an på grus och två konstgräsp­laner, en sjumannapl­an och en femmannapl­an.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? HÅLLER PLANEN. Bygget håller tidsplanen. ”Nu är vi snart i mål”, säger projektled­are Hans Eklund.
FOTO: LISA HALLDÉN HÅLLER PLANEN. Bygget håller tidsplanen. ”Nu är vi snart i mål”, säger projektled­are Hans Eklund.
 ??  ?? UPPTRAPPNI­NG. På toppen av trappan kommer skolbiblio­teket ligga.
UPPTRAPPNI­NG. På toppen av trappan kommer skolbiblio­teket ligga.
 ??  ?? LÄNKAD. Gymnastiks­alen och dansstudio­n ligger i en avskild byggnad som är länkad till resten av skolan genom en gång.
LÄNKAD. Gymnastiks­alen och dansstudio­n ligger i en avskild byggnad som är länkad till resten av skolan genom en gång.
 ??  ?? NATUR. Arkitektfi­rmans vision har varit att skapa en skola i naturen där tegelfasad­en smälter in i omgivninge­n.
NATUR. Arkitektfi­rmans vision har varit att skapa en skola i naturen där tegelfasad­en smälter in i omgivninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden