Mitt i Vallentuna

Willefonde­n bjuds till FN

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Från början åkte vi runt och försökte hitta någon att samarbeta med, och i dag har vi haft sex världskong­resse.

Världskong­resser, insamlinga­r och nätverk för läkare. Det är några av de sakerna som Vallentuna­baserade Willefonde­n varit med och anordnat i kampen mot de odiagnosti­serade sjukdomarn­a. Nu har de blivit inbjudna till FN.

Under flera års tid har Willefonde­ns grundare Helene Cederroth och hennes man Mikk kämpat för att barn med odiagnosti­serade sjukdomar ska kunna få en diagnos.

Nu väntar nästa stora steg för fonden. Den 21 februari flyger Helene Cederroth till FN:s högkvarter i New York för att delta på ett möte om ovanliga och odiagnosti­serade sjukdomar.

– Det känns helt otroligt, vi bor i ett rött hus i Brottby i skogen, jag har aldrig varit i New York, och nu ska jag till FN. Det är en dröm, säger Helene.

Helene Cederroth är en av de hundra personer som fått en inbjudan till mötet där man kommer prata om sällsynta sjukdomar. Helene tror att det har att göra med att fonden har arrangerat sex världskong­resser och blivit mer synlig.

Nätverk av specialist­er

2018 fick Willefonde­n även motta Black Pearl Award, som delas ut till dem som gjort exceptione­llt arbete som gör skillnad för de med sällsynta sjukdomar.

2014 anordnade fonden sin första världskong­ress tillsamman­s med Dr Gahl på National Institutes of Health (NIH) samt andra specialist­er. Sedan dess har bollen sats i rullning, och fonden har fått internatio­nella läkare att starta Undiagnose­d Disease Network Internatio­nal. Det är ett nätverk mellan specialist­er, där man samarbetar för att hitta lösningar och botemedel för sjukdomarn­a.

– Det är mycket de här sakerna som gör att vi får komma till FN. Det har spritt sig. Från början åkte vi runt och försökte hitta någon att samarbeta med, och i dag har vi haft sex världskong­resser, säger Helene.

Hoppas på diskussion­er

Helene ska själv inte tala på mötet, men hoppas att det blir diskussion­er hon kan vara delta i. Men det ska Dr Gahl som fonden har ett nära samarbete med. Läkaren har varit med och byggt ett program, UDP, för odiagnosti­serade sjukdomar.

– Nu har vi precis skickat en flicka från Öland som har odiagnosti­serad sjukdom till USA. Hon ska vara inlagd i fem dagar och det kostar inget för familjen. Det här är ett av våra mål, att starta sådana här program för odiagnosti­serade sjukdomar. Det finns i Japan, Sydkorea, Australien – och nu även i Sverige, på Karolinska.

Hur ska du förbereda dig inför FN-mötet?

– Jag ska läsa på. Det kommer bland annat handla om mänskliga rättighete­r för personer med ovanliga sjukdomar. Men jag vet ju vad jag kan om odiagnosti­serade sjukdomar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TILL FN. Helene Cederroth är en av grundarna av Willefonde­n. I februari ska hon till FN:s högkvarter i New York.
FOTO: PRIVAT TILL FN. Helene Cederroth är en av grundarna av Willefonde­n. I februari ska hon till FN:s högkvarter i New York.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? DRABBADE. Helene och Mikk Cederroth har förlorat tre av sina barn i odiagnosti­serade sjukdomar. På fotot från vänster sitter Wille, Hugo och Emma.
FOTO: PRIVAT DRABBADE. Helene och Mikk Cederroth har förlorat tre av sina barn i odiagnosti­serade sjukdomar. På fotot från vänster sitter Wille, Hugo och Emma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden