Mitt i Vallentuna

Häng med och kolla läget hos Vallentuna­s nya klinik för krassliga kusar.

RIKTIG HÄSTKUR.

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

I februari förra året blev det klart att en ny hästklinik ska öppna i Vallentuna. I maj i år slog till sist dörrarna upp. Vi kikade in hur det blivit.

I maj öppnade den nya hästklinik­en Mälaren hästklinik i Angarn. Kliniken har öppnat på Wasatornet­s mark, där man planerar för ett riktigt hästcenter.

Här är en av patientern­a i dag Dagge, 11 år. Han har varit på klinik förr, men det är ingen favoritpla­ts för denna nordsvensk­a brukshäst.

– Han gillar inte att åka transport så vi är så glada att det öppnat en klinik i Vallentuna, säger en av Dagges två mattar, Lena Moseley.

Två dagar i veckan

Så småningom vänjer sig Dagge vid miljön på kliniken. Men när veterinära­ssistent Åsa Joshed tar fram klippmaski­nen och klipper ett område på ena frambenet blir det värre. För att inte tala om när veterinäre­n Cecilia Ekeberg ska lägga bedövning i leden.

Hon är en av veterinäre­rna som jobbar på Mälaren hästklinik, som just nu har öppet två dagar i veckan i Vallentuna. Mycket av en veterinärs dag går åt till att titta på hästar – hästar som springer på rakt spår, på böjt spår (som en volt), på hårt underlag och på mjukt.

– Om det gäller en hälta kollar man mycket på hästens kroppshåll­ning. Man känner igenom hästen för att se om det finns värme eller svullnad, säger Cecilia.

Viktigt att åka in direkt

Det finns också verktyg som röntgen, ultraljud och magnetrönt­gen (det sistnämnda dock på Mälaren Hästklinik i Sigtuna).

En stor del av jobbet går

ut på att kommunicer­a med hästägare.

– Det är avgörande att ha hästägaren med på tåget. Kommunikat­ionen med dem är en jätterolig del av jobbet.

Apropå djurägare – hur känns det att vara med sin häst på klinik?

– Det är lite oroligt. Med Dagge har vi varit inne för två år sedan och det gick bra, men med en tidigare häst fick vi beskedet att skadan inte skulle gå att reparera, så vi fick ta bort den hästen, säger Lena.

– Samtidigt är det viktigt att åka direkt med hästen om den är halt, tillägger matte nummer två, Tessan Sundqvist.

För Dagges del slutar besöket med att veterinär Cecilia kan konstatera en början på artros, som ska behandlas med kortison.

För Lena och Tessan är det bra besked – nu är hoppet högt att deras livskamrat ska bli kry igen.

– Han är en fantastisk kompis, säger Lena Moseley och klappar om sin häst.

Det är avgörande att ha hästägaren med på tåget. Kommunikat­ionen med dem är en jätterolig del av jobbet.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? TEAMWORK. Veterniär Cecilia Ekeberg, veterinära­ssistent Åsa Joshed och hästägaren Lena Moseley hjälps åt med patienten Dagge, 11 år.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM TEAMWORK. Veterniär Cecilia Ekeberg, veterinära­ssistent Åsa Joshed och hästägaren Lena Moseley hjälps åt med patienten Dagge, 11 år.
 ??  ?? TITTA HÄR. Veterinäre­n visar hästägaren Tessan Sundqvist vad hon kan se på röntgenbil­derna. HJÄLP PÅ TRAVEN. Veterinär Cecilia Ekeberg koncentrer­ar sig på hästens rörelser.
TITTA HÄR. Veterinäre­n visar hästägaren Tessan Sundqvist vad hon kan se på röntgenbil­derna. HJÄLP PÅ TRAVEN. Veterinär Cecilia Ekeberg koncentrer­ar sig på hästens rörelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden