Mitt i Vallentuna

Detta vill stans alla turister se

PÅ BESÖK. Slottet, Abba, kaffe och gamla hus lockar människor från hela världen

- Text: Sacharias Källdén, Albin Tingstedt | Foto: Sacharias Källdén, Jannie Flodman

Lever Stockholm upp till smeknamnet ”Nordens Venedig”? Möt turisterna som väljer att spendera sin semester i Stockholm. Rick Kanatzra, 64 år, och Mary Kanatzra, 62 år, Kalifornie­n. Är i Stockholm i fyra dagar.

– Jag var här på 90-talet och gillar den här kulturen, folket. Allt är annorlunda från hemma. Det är rent, det finns en äldre historia. ”You dont see this in California!”, säger Rick och pekar på Stockholms slott, som funnits sedan 1200-talet.

– Jag ville visa min fru staden som jag såg som ung. Vasamuseet är nästa stopp.

Federica Botteon och Serenella Longhi, Italien. Är i Stockholm två dagar.

– Mamma ville se om Stockholm var som Venedig. Vi hade hört av en vän att Gamla stan var som lilla Venedig. Haha, nej vi är inte besvikna. Vi upptäcker fortfarand­e. Planen är att hyra cyklar och cykla runt. Och se Abba-museet.

Kent-Ove Särehag, 64, och makan Stine, 63, Lundsbrunn är i Stockholm under fyra dagar.

– Jag fick en avskedsgåv­a när jag gick i pension och varken jag eller Stina vill flyga. Då passade vi på att åka till Stockholm, för det är den enda svenska staden som jag inte har varit i tidigare. Vi bor på Kungsholme­n. I dag är vi här i Gamla stan. Vi ska sen till Östermalm och Djurgården. Det är bara att dra nytta av all den skatt som lämnats här till kulturen.

Masood Selab, 28, Sverige, och Nikole Hampton, 29, North Carolina, USA.

– Jag är för att gå på min väns bröllop, tillsamman­s med min vän Masood här. Jag pluggade här under ett utbytesår på Nacka gymnasium och då träffade jag Masood, som nu visar mig runt. Han gick svenska som andraspråk så vi blev vänner när båda var nya med svenskan. Jag bor i North Carolina så mycket är annorlunda. Det är så fint att bara gå omkring i Stockholm, och kaffet är bäst! Jag gillar det svenska bryggkaffe­t, utan socker, med lite mjölk. Så det blir mycket fika, säger Nikole och skrattar.

William Guillaume, 24, kommer från Frankrike, har fått kramdjuret Olaf.

– Jag är här med franska brandmän. Det första vi besökte var Storkyrkan i Gamla stan. Under tiden vi är här bor vi på Clarion. Vad vi ska göra framöver vet jag inte, jag följer bara med gruppen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden