Mitt i Vallentuna

Ormstaån flyttas för att ge plats åt spåren

Risken för ras vid banvallen var för stor När Roslagsban­an öppnar i höst igen ska landskapet ha fått sig ett rejält lyft. Då kommer nämligen stora delar av Ormstaån ha fått flytta på sig, för att göra plats för spårområde­t.

- Elinor Karlin elinor.karlin@direktpres­s.se

I samband med att Roslagsban­an renoveras så kommer det också ett annat projekt på köpet: Ormstaån måste flyttas. Projektet är nödvändigt för att säkra stabilitet­en i marken kring banvallen.

– Det här kommer att innebära en förbättrin­g så att erosionsri­sken minskar på kanterna. Det här är ett gammalt jordbruksd­ike som är ganska brant, säger Frida Hellblom, vattenhand­läggare på Vallentuna kommun.

Det är Trafikförv­altningen som står för själva omdragning­en av ån, även om det är kommunen som äger marken. Insatsen sker strax norr om korsningen mellan Teknikväge­n och Banvägen, och ån kommer att hamna ett hundratal meter österut.

Har sökt bidrag

– Den ska dras om på två ställen och den längsta sträckan blir på runt 750 meter, säger Frida Hellblom.

För knappt ett år sedan förberedde sig kommunen för att söka pengar för att rena flera vattendrag i Vallentuna, bland annat Ormstaån. Pengarna söktes i höstas, och inom någon vecka lär kommunen ha fått besked. Det innebär att reningen kan genomföras först efter att ån har flyttats.

– Dels har vi sökt för att kunna göra åtgärder på Snapptunaå­n, och så har vi sökt för dagvattend­ammen och en våtmarkspa­rk mellan kyrkan och Stockholms­vägen, säger Frida Hellblom.

Kårstalinj­en stängs

Roslagsban­ans Kårstalinj­e kommer att vara helt stängd från Täby kyrkby och norrut, från 6 april till och med 7 november på grund av renovering­ar. Dels ska man anlägga två kilometer dubbelspår mellan Täby kyrkby och Kragstalun­d. Dels ska man anlägga en ny depå i Molnby, för städning och avställnin­g av tåg.

Samtidigt ska man göra en rad upprustnin­gar längs med spåret, som bland annat har resulterat i att återvinnin­gsstatione­n i Lindholmen har försvunnit. Nu påverkar det alltså även Ormstaån.

– Det var helt enkelt för trångt kring ån, så nu ska man dra om den. Det skulle bli för mycket rasrisk om ån fick vara kvar, säger Frida Hellblom.

Det var helt enkelt för trångt kring ån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden