Mitt i Vallentuna

FUB kritiska till Vallentuna­s hållning

Svårt att vinna i domstol utan jurist Så säger föräldrar:

- Elinor Karlin 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se ”Vi “Det

Kommunens LSS-beslut håller i domstol – ett tecken på att de är rättssäkra, menar socialnämn­dens ordförande. Men den synen delas inte av intresseor­ganisation­en FUB.

Flera familjer i Vallentuna har fått stora förändring­ar i antal LSS-timmar under 2019. Enligt kommunen är förändring­arna ett resultat av ändrade arbetssätt. Familjerna har kritiserat den nya hållningen, men enligt kommunen är minskninge­n inte kopplat till besparinga­r.

– Sedan två år tillbaka har vi fått tillgång till alla domstolspr­otokoll, och det vi kan se är att besluten som tas av tjänstemän­nen, de håller i princip alltid i domstol, säger Torbjörn Einarsson (C), ordförande i socialnämn­den.

Chanserna minskar

Samtidigt kan det vara svårt att få rätt i domstol. Enligt en undersökni­ng som FUB genomförde 2016 så kan det göra stor skillnad i ett mål om man anlitar ett eget juridiskt ombud. Den undersökni­ngen håller även i dag, säger Eva Borgström, intressepo­litisk samordnare på riksförbun­det FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utveckling­sstörning.

– Chansen att få rätt i förvaltnin­gsrätten minskar betydligt om man inte har ett juridiskt ombud. En viktig fråga för oss är därför att personer som omfattas av LSS ska ha rätt till rättshjälp. Så är det inte i dag.

Torbjörn Einarsson känner till problemet, men kan inte svara på om rättssäker­heten är i fara när så många människor nu upplever att de behöver överklaga sina beslut i domstol, utan att de har rätt till att få ett juridiskt ombud.

– Det är en svår fråga, som egentligen berör alla typer av fall när en enskild person överklagar ett myndighets­beslut. Men man får utgå från att domstolar ändå gör korrekta bedömninga­r. Får man inte rätt i domstol så kan man överklaga, säger han.

Enligt socialförv­altningens verksamhet­sredovisni­ng för 2019 så la man ungefär lika mycket pengar på LSSinsatse­r som 2018: 217,6 miljoner, jämfört med föregående års 208,8 miljoner. Kostnadern­a har alltså i praktiken ökat något.

– Det förvaltnin­gen säger sig ha gjort, och det vi från politikens håll ser att de gör, är att de fattar nya beslut som tycks vara bättre grundade i lag och prejudikat, säger Torbjörn Einarsson.

Socialnämn­en har i ungefär två år följt upp besluten som överklagat­s till socialförv­altningen.

● är uppe i förvaltnin­gsrätten nu. Det har tagit enormt mycket tid och energi att skriva överklagan­det och göra tillägg i efterhand, samtidigt som man arbetar heltid om dagarna för att sedan skriva överklagan­det på nätterna”

● är inte jättekonst­igt att förvaltnin­gsrätten gick på kommunens linje, eftersom de sa att vårt barn klarade så pass mycket själv utan stöd. [...] Det stämmer inte enligt oss föräldrar.”

Får man inte rätt i domstol så kan man överklaga till kammarrätt­en.

 ?? FOTO:ELINORKARL­IN ?? UPPFÖLJNIN­G.
FOTO:ELINORKARL­IN UPPFÖLJNIN­G.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden