Mitt i Vallentuna

Anrik flygföreni­ng tvingas lägga ner

- VALLENTUNA Elinor Karlin 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se

Vallentuna­planet Congo Queen har flyttats till Kina – och aviatörför­eningen tvingas att avsluta sin verksamhet. Nu står 250 medlemmar i Vallentuna utan flygföreni­ng.

Vallentuna aviatörför­ening lägger ner. Det beslutet fattades på föreningen­s årsmöte den 6 mars. Bakgrunden är att föreningen inte längre har kvar sitt flygplan som de tidigare genomfört medlemsfly­gningar med.

– Vi har stött och blött frågan under en längre tid och vi har inget annat val än att lägga ned föreningen. Vi har myndighete­rna emot oss, de vill inte ha gamla flygplan här, säger föreningen­s ordförande Bo Hertzberg.

Fram till i höstas hade föreningen den gamla DC3:an Congo Queen, som ägdes av medlemmen Åke Jansson. 2014 blev det dock krav på att planet skulle registrera­s i Sverige, vilket inte var möjligt eftersom det i Sverige inte finns någon licensiera­d mekaniker som kan besiktiga ett flygplan av den här typen. Congo Queen blev belagt med svenskt flygförbud, och flyttades därför i höstas till Kina.

– Det är en ren katastrof, men det bryr sig inte Transports­tyrelsen om, säger Bo Hertzberg.

Närmaste planet i Västerås

Föreningen bildades 1995 och hade innan nedläggnin­gen cirka 250 medlemmar, som nu står utan flygföreni­ng. Bo Hertzberg berättar att den närmaste DC3:an står i Västerås, men i veckan blev det även känt att Västerås flygplats ska läggas ned. Vallentuna­s flygfält kommer dock fortsatt stå kvar.

– Ja, flygfältet finns kvar tillsamman­s med några småflygpla­n som opererar där. Själv ägnar jag mig åt föreningen Flygande veteraner, där vi opererar en DC3:a som har gjort tjänst hos SAS, säger han.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? NYA ÄVENTYR. Åke Janssons Congo Queen, som hon såg ut på flygfältet i Vallentuna.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM NYA ÄVENTYR. Åke Janssons Congo Queen, som hon såg ut på flygfältet i Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden