Mitt i Vallentuna

Ny dom – vårdbolag får rätt att fortsätta

”Det är ett glädjande besked”

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direkpress.se

Efter en överklagan får vårdbolage­t Anita Care tillstånd att bedriva hemtjänstv­erksamhet i Täby och Vallentuna. IVO ändrar sitt tidigare beslut att ge företaget avslag sedan en ny, vägledande dom kommit.

Från och med 1 januari i år blev hemtjänstf­öretag i Sverige tillstånds­pliktiga, vilket innebär att de måste ansöka om ett tillstånd hos Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) och få godkänt för att få fortsätta att bedriva verksamhet­en.

I november beslutade IVO att inte godkänna företaget Anita Cares, med verksamhet i Täby och Vallentuna, ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet.

Bolaget har 67 brukare i Täby och tio i Vallentuna.

IVO hänvisade i sitt beslut till att hemtjänstf­öretaget inte uppfyllt kraven och att det fanns allvarliga brister, bland annat när det gäller nyckelhant­ering och kompetens bland personalen.

Häpnadsväc­kande att en myndighet fattat ett beslut på felaktiga grunder.

Ändrat beslutet

Anita Care överklagad­e beslutet till förvaltnin­gsrätten och samtidigt kom en annan dom i ett liknande ärende som fick rättspraxi­s och då blev vägledande.

Förvaltnin­gsrätten upphävde då IVO:s beslut så att myndighete­n kunde göra en ny prövning av tillstånde­t. När IVO gjorde en ny bedömning av Anita Care konstatera­de man att bolaget åtgärdat flera av bristerna.

– De har åtgärdat en del av bristerna och det tillsamman­s med att vi har fått en vägledande dom har gjort att vi haft skäl att ompröva vårt beslut, säger Henrik Ohlsson Westin, utredare på IVO.

Därför gav IVO företaget tillstånd att bedriva sin verksamhet.

– Det är ett glädjande besked. Vi vill fortsätta jobba med det vi tror på, vi är nöjda med att de har ändrat beslutet, säger Bengt Lyngbäck, ordförande i Anita Cares styrelse.

Orsakat skada

Enligt Bengt Lyngbäck har beslutet orsakat bolaget skada.

– Vi ansåg att bedömninge­n var felaktig och det är häpnadsväc­kande att en myndighet fattat ett beslut på felaktiga grunder, säger han.

Tillstånde­t att bedriva hemtjänstv­erksamhet började gälla från februari i år och gäller tillsvidar­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden