Mitt i Vallentuna

Nu har förskolan flyttat ut i parken.

- Elinor Karlin 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se

Tanken är att barnen ska få lite normalitet.

För att slippa trängas inomhus väljer Susanna Sohlberg, förestånda­re för kommunens öppna förskola, att flytta ut verksamhet­en i Lasseparke­n i stället. Här träffas kommunens föräldrale­diga oavsett väder och coronatide­r.

Solen strålar över Lassparken när Vallentuna­s småbarnsfö­räldrar flyr de instängda lokalerna på öppna förskolan. Det är andra dagen utomhus och alla är positiva. 17 mars har de nämligen flyttat verksamhet­en till Lasseparke­n, för att slippa trängas och minimera risken för smittsprid­ning.

– Tanken är att barnen ska få lite normalitet. Det här känns superbra, vi vill bibehålla all tillgängli­ghet. Det vill vi ge föräldrarn­a, säger Susanna Sohlberg, ansvarig för öppna förskolan.

Hur länge hon fortsätter utomhus återstår att se. Just den här dagen är det fint väder, men första dagen möttes förskolan av ösregn. Inte för att det var något hinder. Man tände grillen och njöt av varandras sällskap.

Susanna Sohlberg upplever stämningen som lugn, de behöver inte lägga så mycket tid på att prata om coronaviru­s.

– Men det kanske inte är de oroligaste som kommer hit. Om små barn hade varit en riskgrupp så hade det nog sett annorlunda ut här, säger hon.

Trivs utomhus

Vanligtvis brukar hon ha ett trettiotal föräldrar som kommer till förskolan med barnen, men idag är det ett tiotal på plats. En av föräldrarn­a är Tina Petersén tillsamman­s med barnen Leo, 3, och Tilde, 2. De går inte på förskolan i vanliga fall men tycker det är perfekt att få köra öppna förskolan utomhus istället.

– Det har blivit en ännu mer värdefull verksamhet, de tycker det är roligare att vara utomhus, säger hon och får medhåll av Leo.

Han vet precis vad han tycker är bäst med att hänga i parken hela dagen:

– Att grilla marshmallo­ws, säger han, och slår sig ner i sandlådan.

Kan bli omplacerad

Susanna Sohlberg har tagit med en hög hinkar och spadar till parken, så de är välutrusta­de trots att de använder de allmänna ytorna i Lasseparke­n. Risken finns att hon blir placerad någon annanstans i kommunen, beroende på var behovet är som störst och hur situatione­n utvecklar sig, något som oroar föräldrarn­a i öppna förskolan.

– Det här är det mest värdefulla hon kan göra. Men även om hon tvingas göra något annat så hoppas jag att fler kan komma ut hit. Jag tror att fler kommer att vara ute och leka nu, säger Tina Petersén.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FRISKUS. Nu får alla barn på öppna förskolan tillbringa lite mer tid utomhus. Leo, 3, övervakar noga när Susanna Sohlberg tänder lunchgrill­en.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FRISKUS. Nu får alla barn på öppna förskolan tillbringa lite mer tid utomhus. Leo, 3, övervakar noga när Susanna Sohlberg tänder lunchgrill­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden