Mitt i Vallentuna

Mongolisk hundyoga

I ett mongoliskt nomadtält i Markim håller Marianne Nordahl kurser i hundyoga.

- Elinor Karlin 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se

 Tillsamman­s med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intressera­de.

Bat-Orshikh Batchuluun hoppar ur sin Postnord-bil på tomten i Markim med ett paket i högsta hugg. Han hade aldrig kunnat föreställa sig vad han skulle få se här.

I ena hörnet av tomten, mitt på den vallentuns­ka landsbygde­n, står ett mongoliskt nomadtält – som hämtat från hans barndoms Mongoliet.

– Jag blev helt chockad. Jag filmade allt och skickade till mina mongoliska kompisar. De blev lika chockade, säger Bat, som han också kallas för.

Faktum är att tältet faktiskt var hämtat direkt från Mongoliet. Han kollade upp adressaten på paketet och ringde upp familjen som bodde där. Snart fick han kontakt med Marianne och Joakim Nordahl som efter en resa till Mongoliet för några år sedan fick för sig att de skulle ha just ett mongoliskt nomadtält, en så kallad ”ger”, på sin tomt i Markim.

– Vi har använt den som gästhus och gillestuga, och när det är strömavbro­tt är det fantastisk­t att kunna gå ner dit och laga mat, säger Marianne Nordahl.

Halvår med lastbil

Sedan Bat klev in på tomten första gången 2018 har det hunnit hända mycket. Han upptäckte snart att tältet behövde renoveras och tog på sig arbetet frivilligt. Förra året beslöt familjen Nordahl att ville ha ett till, större tält, och Bat projektera­de hela beställnin­gen. Hans mamma tog med sig en presenning från Mongoliet, och Bats kompisar hjälpte till att montera den.

Det tog ett halvår att beställa och leverera med lastbil från Mongoliet, och en dag att bygga ihop tältet. I dag, en snöblaskig vårdag år 2020, sitter han i familjen Nordahls kök och äter sin matlåda.

– Det var självklart att hjälpa till, jag tycker att det är kul. Det är fantastisk­t att se den i den här miljön, det är så vackert, säger han.

Hårdtränin­g för hunden

Marianne Nordahl är egenföreta­gare, och i den stora ”geren” arrangerar hon nu kurser i hundyoga. Tillsamman­s med sina kunder tränar hon hundarna i 45 minuter. Människorn­a lyfter hundtassar, stretchar och utmanar hundarna att använda nya muskelgrup­per. Egentligen är det ren styrketrän­ing.

– Efteråt är de så trötta, även de hundar som aldrig kan vara stilla lägger sig och sover, säger Marianne Nordahl.

Under andra halvan av passet tränar i stället människorn­a. Under tältets låga textiltak hörs regnet smattra. I mitten av rummet finns ett utrymme för en kamin och vid skorstenen på kaminen kan man öppna upp taket.

– Det är som en annan värld när man kommer in. Det är så tyst och stilla. Det är ett helt fantastisk­t tält, stämningen här inne är magisk, säger Marianne Nordahl.

Jag filmade allt och skickade till mina mongoliska kompisar.

 ??  ?? Att stå med bakbenen i matte Marianne Nordahls knä är tungt – men nyttigt.
Att stå med bakbenen i matte Marianne Nordahls knä är tungt – men nyttigt.
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? GER. En ger har inga fönster i det runda rummet, men stämningen här inne är lugn och stillsam.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON GER. En ger har inga fönster i det runda rummet, men stämningen här inne är lugn och stillsam.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SAMARBETE.
Bat-Orshikh Batchuluun har stöttat Marianne Nordahl i hennes projekt i snart två år.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SAMARBETE. Bat-Orshikh Batchuluun har stöttat Marianne Nordahl i hennes projekt i snart två år.
 ??  ?? TRÄNING.
Med hjälp av människor utmanas hunden till att använda nya muskelgrup­per, när den tränar yoga.
TRÄNING. Med hjälp av människor utmanas hunden till att använda nya muskelgrup­per, när den tränar yoga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden