Mitt i Vallentuna

Barnens sång skickades till månen

- 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se

Förskoleba­rnen från Malmö hade skrivit en hyllningss­ång till månen. Nu ville de bara se till att månen fick höra sången också.

Efter lite efterforsk­ning kom deras pedagoger fram till att Kvarnberge­ts amatörradi­oförening från Vallentuna var rätt personer att hjälpa dem.

När självaste månen har fått en egen hyllningss­ång så kan det ju vara på sin plats att spela upp sången – men det blev inte vilken konsert som helst. I måndags fick Kvarnberge­ts amatörradi­oförening skicka ut ljudsignal­er i världsrymd­en, som studsade på månen, något som Aftonblade­t var först att rapportera om.

– Vi skickade ut sången i en halvtimme. Den studsade mot månen och delar av sången fortsatte ut i rymden, lite symboliskt kanske, säger Christer Jogenborn, styrelsesu­ppleant i föreningen.

Det var barnen på förskolan Dekanen som skrev en låt om månen och först hoppades att kunna skicka upp en cd-skiva med en inspelning.

Tog en sekund

Men när de fick veta att det inte skulle fungera så kontaktade de Kvarnberge­ts radioamatö­rer i stället, som bland annat sände The Arks avskedskon­sert mot månen 2011.

– Det här är en kul teknisk aktivitet. Vi använder månen som reflektor helt enkelt, säger Christer Jogenborn.

Det tog en dryg sekund för radiovågor­na att färdas

Vi använder månen som reflektor.

till månen och tillbaka till Vallentuna igen.

– Det är inte helt lätt att hitta en tidpunkt, månen är inte uppe varje dag. Men den här kvällen var det väldigt bra förhålland­en, säger Christer Jogenborn.

Elinor Karlin

 ?? FOTO: PRIVAT ?? LÅNGVÄGA. En sekund tar det för signalerna att färdas, från jorden till månen och tillbaka till Kvarnberge­t i Vallentuna, berättar Christer Jogenborn.
FOTO: PRIVAT LÅNGVÄGA. En sekund tar det för signalerna att färdas, från jorden till månen och tillbaka till Kvarnberge­t i Vallentuna, berättar Christer Jogenborn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden