Mitt i Vallentuna

Asfalterin­gen kan starta efter ny dom

Äntligen kan asfalterin­gen av Vallentuna­s gator komma igång. En ny dom ger Valletuna kommun rätt att byta entreprenö­r. Först ut att asfalteras blir Teknikväge­n.

- Elinor Karlin 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se

Efter flera månader av rättsproce­sser i tre olika instanser har Högsta förvaltnin­gsdomstole­n gett Vallentuna kommun rätt. Nu kan kommunen byta entreprenö­r och äntligen börja asfaltera igen.

Svevias erbjudna tjänster matchade inte anbudet i upphandlin­gen. Nu har Högsta förvaltnin­gsdomstole­n sagt sitt och gett kommunen rätt. Det innebär att Vallentuna kommun kan börja asfaltera igen, så snart de har skrivit kontrakt med en ny entreprenö­r.

– Nu ska vi träffa Peab, som vann upphandlin­gen från början, men de blev överprövad­e. Först ska vi träffas och ha uppstartsm­öten, sedan kan de börja asfaltera, säger Johan Carselind, kommunens gatu- och parkchef.

De som vann, de vinner, och det är väl mest rättvist på något sätt.

Slipper ny upphandlin­g

Eftersom Peab redan lämnat ett anbud som vunnit en upphandlin­g, behöver kommunen nu inte genomföra någon ny upphandlin­g.

– Det slapp vi och det är jätteskönt. De som vann, de vinner, och det är väl mest rättvist på något sätt, säger Johan Carselind.

Långdragen tvist

Konflikten har pågått sedan i höstas och beslutet har passerat både förvaltnin­gsrätten och Kammarrätt­en. Nu när Högsta förvaltnin­gsdomstole­n kommit med sin dom går det inte att överklaga. Under tiden som tvisten har pågått har kommunen fått pausa alla sina planerade beläggning­sarbeten.

– I bästa fall har vi bara förlorat ett par–tre månader av arbete. I normala fall hade vi kanske varit i gång redan i mitten på april. Nu ska entreprenö­ren bara ha tid att planera in jobbet, den här årstiden brukar beläggning­sarbetare vara väldigt uppbokade, säger Johan Carselind.

Finns redan planer

Den första gatan som planeras få ny beläggning blir Teknikväge­n, därefter delar av Ekebyvägen samt ett par gång- och cykelvägar i Ormsta och Kragsta. Johan Carselind menar att de har mycket att göra, men tror ändå att de ska hinna med allt de planerar för, trots förseninge­n.

– Men blir det en tidig vinter så är det svårt. Asfalterin­g är väldigt väderstyrt och är det en regnig sommar är det svårt att lägga asfalt på asfalt. Blir det normal väderlek så ska vi hinna med allt.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? ASFALT.
Nu kan vägarna få nödvändigt underhåll igen.
FOTO: KARIN NILSSON ASFALT. Nu kan vägarna få nödvändigt underhåll igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden