Mitt i Vallentuna

Alpin klubb får vänta på ny slalomback­e.

Slalomklub­ben vill ha nytt möte med kommunen

- Maria.svensson@direkpress.se

Ska vi vänta i tretton år

till?

Mark- och miljödomst­olen har beslutat att riva upp avslutning­splanen gällande Ullnabacke­n. Men Täby slalomklub­b har tröttnat på att vänta och vill att Täby kommun ska öppna backen ändå.

Under flera år har kommunen och Täby slalomklub­b kämpat för att få till en skidbacke i Ullnabacke­n.

Men i dagarna kom beskedet som gör att skidorna får ligga på hyllan ett tag till. Mark- och miljödomst­olen har nämligen valt att riva upp den avslutning­splan för deponiverk­samheten som länsstyrel­sen tidigare godkänt.

– Jag har respekt för att de har gjort det men samtidiga är det fruktansvä­rt, ska vi vänta i tretton år till? säger Per Werngren ordförande för Täby slalomklub­b.

Det är Vasatornet, familjen Douglas som äger marken intill backen som överklagat till mark- och miljödomst­olen. I beslutet vill de nu att ABT, som driver deponiverk­samheten ska komplettar­e avslutning­splanen.

Det är andra gången som mark- och miljödomst­olen har rivit upp avslutning­splanen och enligt Per Werngren måste kommunen hitta en ny plan för hur de ska lösa situatione­n. Enligt honom går det att öppna utan en avslutning­splan.

– Vi vill åka skidor på sjösidan och tippverksa­mheten är på den andra sidan. Länsstyrel­sen har även godkänt att vi kan använda oss av den delen av backen, säger han.

Men kommunen har länge haft ett krav: ingen avslutning­splan, ingen backe. Något som de står fast vid.

– En del i detta är att vi måste försäkra oss om att det är säkert för barn och unga, säger Hans Ahlgren (L) kommunalrå­d.

Han riktar istället kritik mot länsstyrel­sens långa handläggni­ngstider.

– Det är ett otroligt utdraget förlopp vilket inte är acceptabel­t. Jag kan säga såhär: om länsstyrel­sen hade varit ett privat företag hade de gått i konkurs för länge sedan, säger han.

Täby slalomklub­b och Per Werngren menar att säkerheten går att lösa. Bland annat genom avspärrnin­gar i form av galler för att skilja av backen och tippområde­t. Han menar även att verksamhet­erna inte är på plats samtidigt.

– Vi kommer att åka på helger och kvällar och ABT kommer att arbeta under kontorstid. Vi har till och med en egen infartsväg­en till backen, säger han.

Ska få till ett möte Nu hoppas han att kommunen kan ändra sig i frågan.

– Finns det en vilja att öppna så kommer det vara lätt, soptipp eller skidbacke? Jag är övertygad om vad väljarna vill, säger han.

Maria Svensson

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HOPPFULL. Per Werngren, ordförande i Täby slalomklub­b, är besviken men hoppas att kommunen kan utarbeta en ny plan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HOPPFULL. Per Werngren, ordförande i Täby slalomklub­b, är besviken men hoppas att kommunen kan utarbeta en ny plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden