Mitt i Vallentuna

Gammal trädsgårds­bostad ska bli kafé och mötesplats

Får hjälp av Mikael, Robin och Patrik Wadenholt från ”1/2 rum och kök”

- Maria Svensson maria.svensson@direkpress.se

Röda villan vid Näsby slott från 1800-talet ska nu förvandlas till ett kafé med småkakor, örter och take away. ”Vi vill vara ett komplement till slottet, ett trädgårdsk­afé i slottsmilj­ö.”

TÄBY

Följer man vattnet förbi Näsby slott kommer man till det lilla övergivna röda huset som under flera år stått tomt. På bara några veckor ska byggnaden förvandlas från bostad till kafé. Men förändring­en ska ske med omsorg, menar Joakim Skotte, som tagit på sig rollen att förvalta den k-märkta villan.

– Vi vill ta vara på historien som finns i byggnaden, vi kommer inte röra utsidan utan vill efterlikna hur det såg ut förr, säger han.

Inte orolig

Joakim är känd av flera i Näsby park då han äger Ica Alléns, som ligger mitt emot slottet. Att han väljer att öppna upp ett kafé just nu när myndighete­rna rekommende­rar till två meters avstånd skrattar han åt själv, men någon oro finns inte.

– När jag fick se lokalen förra veckan kände jag bara, ”wow”.

Joakim håller ut armarna för att visa.

–De rekommende­rar att man inte ska flyga och jag hoppas vi kan vara stället för de som väljer att stanna hemma i sommar, säger han.

Tv-kändisar gör show

Det finns många idéer för bygget. På sidan mot slottet ska ett fönster bli en kiosklucka och på sjösidan byggs terrassen ut för att få plats med fler gäster. Till sin hjälp har Joakim trillingar­na Mikael, Robin och Patrik Wadenholt, kända från bland annat ”Äntligen hemma” och ”1/2 rum och kök”.

De ser villan som en utmaning då mycket måste platsbygga­s. Det gäller att vara uppfinning­srik, säger Patrik.

– Man får hitta lösningar som fungerar, det är ju gammalt och snett men det är det som är charmigt, säger han.

Tv-profilerna kommer tillsamman­s med Joakim att filma stora delar av bygget och nyfikna Täbybor kan följa resan på Instagramk­ontot Lunas Kafe.

– De kommer kunna se vad vi gör helt enkelt. Det blir mycket skämt men vi ska också visa upp det vi tycker är kul, med mat och trädgård, säger Joakim

– Det är kul att göra en grej av det, att folk kan kolla, få tips och lära sig något, säger Patrik Wadenholt.

Bygget kring slottspark­en har dock blivit kritiserat av flera boende och tidigare överklagat och därför försenat, men nu börjar flera byggnader bli klara. Daniel som är med vid öppningen av Luna Kafé bor i området. Han tror att folk gillar att det händer något.

– Jag har gått förbi varje dag och tänkt att något borde hända här, Näsby Park saknar ett fikaställe. Många går längst med vattnet. Sen tror jag inte att alla i området tycker att det är dåligt att de bygger nya bostäder, säger han.

Gammal trädgårdsb­ostad

På 1800-talet var den röda villan ett hem för kvinnan som tog hand om slottets trädgård berättar Joakim Skotte, något som han vill ta vara på.

– Vi vill odla örter och ätbart i trädgården, mycket ”zero waste” tänk. Men även behålla det som finns, som syrenhäcke­n. Vi vill vara ett komplement, inte en konkurrent till slottet, ett trädgårdsk­afé i slottsmilj­ö.

Samtidigt som kaféet slår upp sina portar kommer en nyöppnad kanotuthyr­ning starta bredvid. Joakim hoppas att kaféet ska vara ett ställe där det händer saker.

– Vi vill ha bastuflott­e och göra event, det ska vara ett ställe där folk kan träffas. Går allt som det ska så öppnar vi vid Kristi himmelsfär­d, det går fort, säger han.

Vi kan vara stället för de som väljer att stanna hemma i sommar.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BYGGE. Joakim Skotte har tagit över trädgårdsb­ostad vid Näsby slott, nu byggs det för fullt. Vid sidan av vattnet ska verandan växa och bli större.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BYGGE. Joakim Skotte har tagit över trädgårdsb­ostad vid Näsby slott, nu byggs det för fullt. Vid sidan av vattnet ska verandan växa och bli större.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KIOSK. Joakim Skotte har många drömmar, här, i ett av de gamla fönstren mot slottet ska det vara en lucka där man kan handla kaffe, glass och mat. Som en liten kiosk.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KIOSK. Joakim Skotte har många drömmar, här, i ett av de gamla fönstren mot slottet ska det vara en lucka där man kan handla kaffe, glass och mat. Som en liten kiosk.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BARN. Namnet Lunas Kafe är döpt efter Joakims tredje barn som ligger i hans fru Camillas mage. Skylten var det första som blev klar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BARN. Namnet Lunas Kafe är döpt efter Joakims tredje barn som ligger i hans fru Camillas mage. Skylten var det första som blev klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden