Mitt i Vallentuna

Avtal om tåg och bussar överklagas

Det fransk-tyska bolaget Transdev vann upphandlin­gen om Roslagsban­an och busstrafik­en i Norrort. Nu överklagar den tidigare operatören Arriva beslutet.

- 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Förra veckan kunde StockholmD­irekt meddela att Roslagsban­ans entreprenö­r, Arriva, förlorade upphandlin­gen om att driva trafiken på Roslagsban­an och busstrafik­en i Norrort.

Nu lämnar bolaget in en ansökan om överprövni­ng av tilldelnin­gsbeslutet – som alltså skjuter det nya avtalet med fransk-tyska bolaget Transdev på framtiden.

Enligt Johan Åhlander, vd för Arriva Sverige AB, finns det brister kopplade till covid-19:

– Arriva har inte som tradition att begära överprövni­ng, säger Johan Åhlander i ett pressmedde­lande. Han fortsätter:

– Det är ett beslut som måste övervägas noga, särskilt när man är den som tidigare haft uppdraget. Men i det här fallet anser vi att det finns grund för en överprövni­ng då vi har identifier­at brister i hanteringe­n av covid-19 samt i samband med förhandlin­gen och utvärderin­gen.

I Arrivas begäran om överprövni­ng gällande upphandlin­gen för busstrafik i Norrort lyfts frågan om coronapand­emin upp.

Christer Ekelund, kommunikat­ionschef på Arriva Sverige AB, förklarar.

– Eftersom pandemin inträffade mitt under upphandlin­gen, och vars återverkni­ngar var kända före slutförhan­dlingar, anser vi att upphandlin­gen borde avbrutits. Att teckna ett avtal och sedan justera priser anser vi inte är upphandlin­gsrättslig­t korrekt, säger han till DanderydDi­rekt.

Den 12 maj meddelade Trafiknämn­den i Region Stockholm att det fransktysk­a bolaget Transdev, som redan driver busstrafik i Vallentuna, vunnit upphandlin­gen.

Kontraktet gäller från och med 2021 och tolv år framåt.

– Vi har bedömt att Transdev har lämnat det bästa anbudet. Sedan kan det hända att de andra begär en överprövni­ng så inget är klart förrän avtalet är underteckn­at, sa Claes Keisu, presskommu­nikatör på trafikförv­altningen, i samband med att Transdev vann upphandlin­gen.

Anton Kyhlbäck

Vi har identifier­at brister i hanteringe­n av covid-19 samt i samband med förhandlin­gen och utvärderin­gen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TÅGEN.
Arriva förlorade upphandlin­gen efter att ha drivit tågtrafike­n i åtta år.
FOTO: MOSTPHOTOS TÅGEN. Arriva förlorade upphandlin­gen efter att ha drivit tågtrafike­n i åtta år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden