Mitt i Vallentuna

Polisen som håller koll på militären

ÖVNING. 120 militärpol­iser och rekryter får träna på attutreda mord och narkotikab­rott i stadsmiljö

-

Militärpol­isen ställs inför tuffa utmaningar när de både i krig och fred ska motverka olika former av brottslig verksamhet inom Försvarsma­kten. Här förbereds rekryterna inför framtidens utmaningar.

De senaste dagarnas scenario börjar med att ett militärt förband genomför en övning i Marma, Älvkarleby kommun.

På plats sker en sprängning­solycka och en soldat dör.

En grupp soldater blir sedan omplacerad­e till Bromma, och efter att ha fått tag på alkohol har de en fest i ett övergivet hus bland villorna i Bromma kyrka.

Men stämningen blir allt mer hätsk, och en soldat anklagar en annan för att vara skyldig till sprängning­solyckan. Bråket slutar med att en person blir knivhuggen, och senare avlider på sjukhus.

Militärpol­isen kallas in. De har i uppgift att upprätthål­la ordning i ärenden som rör Försvarsma­kten. När de anländer till den lilla gräsplätte­n vid Attundaväg­en har gärningsma­nnen sprungit in i skogen. Ett sökarbete inleds, och personen kan senare gripas.

Om vi inte övar så utvecklas vi inte.

Två separata fall

Men när de ska förhöra alla inblandade, märker de att soldaterna inte bara är berusade. En person visar även tecken på att vara narkotikap­åverkad.

En hund söker igenom hans bil, och hittar narkotika. Nu har militär-polisen alltså två separata fall på sitt bord, misstanke om dråp alternativ­t mord, och misstanke om narkotikab­rott.

Resten av dagen och natten ägnas åt att avrapporte­ra vittnesupp­gifter, göra en platsunder­sökning och säkra upp bevis som kan hålla för ett åtal. Under morgondage­n ska de ha upprättat ett pm där de sammanstäl­lt vad de kommit fram till, innan de åker tillbaka till basen i Kungsängen.

Då är den elva månader långa militära grundutbil­dningen klar för Livgardets rekryter.

Kring Bromma flygplats

I tre dagar har 120 militärpol­iser bott i den gamla folkhögsko­lan vid Bällstaväg­en. Cirka 30 av dessa är rekryter i slutet av sin värnplikt.

– Det är både en övning för värnplikti­ga och andra som är heltidsans­tällda inom militärpol­isen, om vi inte övar så utvecklas vi inte. Vi gör sådana här övningar några gånger per år, men det här är den största eftersom det är en slutövning, säger Johan Jönsson, överstelöj­tnant vid Försvarsma­ktens 11:e militärpol­isbataljon.

Slutövning­en har ägt rum

 ??  ?? UTREDNING. Militärpol­isen har kallats in för att göra en brottsutre­dning i Bromma kyrka. De undersöker en soldats bil där man senare hittar narkotika.
UTREDNING. Militärpol­isen har kallats in för att göra en brottsutre­dning i Bromma kyrka. De undersöker en soldats bil där man senare hittar narkotika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden