Mitt i Vallentuna

Så avslöjas och förebyggs brott inom försvaret

- Ella Söderberg

Militärpol­isens jobb är att utreda brott med koppling till Försvarsma­kten. Det innebär att de kan behöva utreda sina egna kolleger.

Den 11:e militärpol­isbataljon­en är Försvarsma­ktens enda militärpol­isbataljon. Precis som en ”vanlig” polis är deras jobb att upprätthål­la ordning och säkerhet samt avslöja och förebygga brott, men skillnaden är att de bara arbetar med ärenden som rör Försvarsma­kten.

Som militärpol­is har man i uppdrag att bland annat se till att vapen och ammunition förvaras på rätt sätt och att kontroller­a att militärfor­don kör i rätt hastighet.

Skyddar från hot

Men man har också i uppgift att skydda sitt förband från säkerhetsh­ot utifrån. Det kan handla om sabotage eller underättel­seinhämtni­ng från främmande makt.

Till skillnad från den civila polisen har militärpol­isen inte sina egna förundersö­kningsleda­re, utan alla utredninga­r leds av en åklagare eller polismyndi­gheten.

Stöttar inrikes och utrikes

De flesta militärpol­iser gör även utlandstjä­nstgöring, vilket innebär att de följer med och stöttar den svenska insatsstyr­kan samt ansvarar för ordningen.

– Olika länder har olika rättstradi­tioner, och militärpol­iserna säkrar att regler och lagar efterföljs av den svenska insatsstyr­kan. Det är en trygghet för de trupper som är där, säger Johan Jönsson, överstelöj­tnant vid den 11:e militär-polisbatal­jonen.

Dock menar han att det är en utmaning för militärpol­iserna att hålla sig objektiva. Samtidigt som man ska skydda sitt förband från säkerhetsh­ot utifrån måste man även vara uppmärksam på att regler följs.

– I ena stunden kan man sitta och dricka kaffe med sina kolleger, i andra stunden kan man behöva utreda dem för brott, säger Johan Jönsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden