Mitt i Vallentuna

Epidemin tvingar skolskeppe­t att hissa segel i svenska vatten

NYA PLANER. Det blir Östersjön i stället för Medelhavet

- Elinor Karlin 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se

 Den årliga långseglin­gen med skeppet Älva blev inte av som planerat. I spåren av pandemin fick turen avbrytas i förtid och båten seglades hem från Kanarieöar­na utan elever.

Början och slutet av mars 2020 var två helt olika världar. Det är något som elever och besättning på Marina läroverket kan vittna om, efter att årets segling med skolskeppe­t Älva fick avbrytas i förtid.

Den första mars, när klass Mb17b njöt av Kanarieöar­na, var coronautbr­ottet mest ett rykte. När de två veckor senare skulle åka hem till Sverige igen var det en pandemi.

– Det här är ju verkligen extraordin­ärt, det har aldrig hänt förut. Det som är lite jobbigt nu är att vi inte vet vad som ska hända, men det är ju ingen som vet det, säger skolans vd Anders Paulsen.

Lyckades lämna landet

I vanliga fall skulle eleverna ha varit ute på segling ända fram till början av juni, alla skolans klasser ska betas av på den 10 månader långa turen som Älva är borta från Stocksund. När besättning­en skulle flyga hem tog de i princip det sista planet som gick innan flygplatse­n stängdes ned.

– Vi var inte riktigt beredda på det som skulle ske. Bara två dagar efter blev det förbjudet att gå på stan två och två, men det slapp vi. Eleverna drabbades nog ingenting, det var en fin segling, säger Stefan Alvå, befälhavar­e under den sista elevseglin­gen.

Snart nyrenovera­d

En ny besättning hade hunnit på plats och Älva fick seglas hem omgående. Nu ligger den 80-åriga träskutan vid hemmabrygg­an i Stocksund och får sig en rejäl däcksrenov­ering i stället.

Ingen har permittera­ts, alla används i projektet istället. Just denna majdag faller snöblandat regn över kajen, långt från Kanarieöar­nas salta stränder. Både Stefan Alvå och hans kollega Sören Engzell är på plats och leder renovering­en.

– Jag och Sören vill lägga ett nytt trädäck, men det är lite osäkert ännu. Gör vi det ordentligt så kan det hålla hur länge som helst, säger Stefan Alvå.

Det är mycket som är inarbetat. Nu ställs allt på huvudet.

Nya planer

Hur pandemin kommer att utveckla sig till hösten är i dagsläget omöjligt att svara på. Därför har man redan nu uteslutit att segla utomlands i augusti och planerar i stället en rutt i Östersjön.

Det blir en stor förändring eftersom undervisni­ngen anpassas efter seglingen: Marinbiolo­giklassern­a brukar studera sjöbottnar i Medelhavet, ekonomikla­sserna jämför företagand­e i andra länder.

– Vi har ju i princip kunnat köra samma rutt år efter år, det är mycket som är inarbetat. Nu ställs allt på huvudet, säger Sören Engzell.

Svensk segling i stället

1 augusti till 15 november är planen att Älva ska segla i svenska farvatten. Sedan kommer hon hem till Stocksund och fryser inne i hamnen under vintern.

Det blir färre seglingsdy­gn för Älva än normalt, men eleverna ska kompensera­s med tid ombord på tullkryssa­ren Petsamo, ett motorfarty­g, samt lägerverks­amhet på skolans egen skärgårdsö Norra Idskär.

– Våra ettor och tvåor har ju möjlighet att ta igen det de missat, men vi kommer få skjuta på och revidera utbildning­splaner under hela deras fortsatta skolgång, säger Anders Paulsen.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? RENOVERING. Stefan Alvå är en av två befälhavar­e som leder arbetet under däcksrenov­eringen ombord på Älva.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON RENOVERING. Stefan Alvå är en av två befälhavar­e som leder arbetet under däcksrenov­eringen ombord på Älva.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HISTORISKT. Däcksträt började växa på 1700-talet, och i årsringarn­a kan man bland annat spåra den stora hungersnöd­en på 1860-talet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HISTORISKT. Däcksträt började växa på 1700-talet, och i årsringarn­a kan man bland annat spåra den stora hungersnöd­en på 1860-talet.
 ??  ?? ARBETE. My Lundqvist bankar bort rostiga skruvar. Hon var en av dem som fick segla hem skutan från Kanarieöar­na.
ARBETE. My Lundqvist bankar bort rostiga skruvar. Hon var en av dem som fick segla hem skutan från Kanarieöar­na.
 ??  ?? GAMMALT. Även metalllen under däcket har tagit stryk av den oömma behandling­en.
GAMMALT. Även metalllen under däcket har tagit stryk av den oömma behandling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden