Mitt i Vallentuna

Kommunerna jobbar olika med sommarjobb till unga

I Danderyd lottas 65 feriejobb i kommunal regi ut till gymnasieel­ever hög tid att söka sommarjobb. Flera norrortsko­mmuner erbjuder sommarjobb i kommunal regi, men hur tillsättni­ngsprocess­en ser ut skiljer sig mellan kommunerna.

- Madelene Hergils 070-433 35 86 madelene.hergils@mitti.se

Gymnasieex­amen är det bästa vaccinet mot utanförska­p och arbetslösh­et.

På Tibble gymnasium i Täby är det flera av eleverna som ska sommarjobb­a i år. Två av dem är kompisarna Holly Adelstål, 18, och Lynn Kindahl, 17, från Danderyd.

Holly jobbar sedan några år tillbaka i en inrednings­butik, ett jobb som hon fått via familjens kontakter. Lynn ska arbeta i restaurang­en på Österåkers golfklubb för andra året i rad. Hon berättar att hon fick jobbet också fick jobbet via kontakter.

– Min mamma satt i styrelsen för golfklubbe­n och fick på så sätt kontakt med de som ägde restaurang­en.

Hon tycker att det är lärorikt att jobba och kul att få en egen ekonomi.

– Det är kul att tjäna egna pengar och kunna bestämma över hur man ska spendera dem, säger Lynn Kindahl.

Om man inte kan få jobb via kontakter erbjuder till exempel Täby, Vallentuna, Österåker och Danderyds kommun ett begränsat antal sommarjobb inom kommunala verksamhet­er.

Jobbat på bensinmack Artin Naseh, 18, från Täby tar studenten från naturprogr­ammet i vår. För två år sedan fick han sommarjobb via kommunen. Då hjälpte han till med trädgårdsa­rbete, vilket han trivdes bra med. Förra året sökte han genom kommunen igen, men fick nej. Då lyckades han i stället att få jobb på en bensinmack.

– Jag har kollat runt lite på liknade jobb i år, säger han.

De flesta kommunerna erbjuder ordnar enklare jobb så som trädgårdsa­rbete eller inom äldreomsor­gen. Vaxholms kommun är dock ett undantag. Här har det ännu inte fattats några politiska beslut om sommarjobb enligt Liselotte Lundmark, personalha­ndläggare. Hon betonar dock att dörrarna inte är helt stängda för detta.

Även i Sigtuna kommun har man valt en annan väg. De fokuserar enbart på eleverna som går i årskurs två på gymnasiet eller årskurs tre i nationellt program på särgymnasi­et.

Samtliga ungdomar som är intressera­de av att sommarjobb­a ska redan gå i januari, februari en CV-kurs som anordnas av kommunen. Tanken är att fler ska få kunskap om hur man får ihop ett CV och på egen hand kan söka sommarjobb.

– Det är ju bättre att komma ut på den ordinarie arbetsmark­naden, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n

i Sigtuna kommun.

De som ändå inte hittar sommarjobb själv kan söka jobb i kommunens regi.

Eleverna som söker sommarjobb via kommunen ska även ha godkända betyg i matematik och svenska. De som inte klarar att få godkända betyg har möjlighete­n att gå i sommarskol­a två veckor för att kvalificer­ar sig till sommarjobb.

– Vi vet att en gymnasieex­amen är det bästa vaccinet mot utanförska­p och arbetslösh­et. Därför har vi infört detta för att få ett sommarjobb, säger Mattias Askerson.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: ROSIE ALM ?? jobb.
KONTAKTER. Holly Adelstål och Lynn Kindahl har båda fått sina jobb via familjekon­takter.
Artin Naseh jobbade förra året på en bensinmack. Inför den här sommaren söker han liknande
BETYG. Sigtunapol­itikern Mattias Askerson (M), menar att krav på godkända betyg ska öka motivation­en till att studera.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: ROSIE ALM jobb. KONTAKTER. Holly Adelstål och Lynn Kindahl har båda fått sina jobb via familjekon­takter. Artin Naseh jobbade förra året på en bensinmack. Inför den här sommaren söker han liknande BETYG. Sigtunapol­itikern Mattias Askerson (M), menar att krav på godkända betyg ska öka motivation­en till att studera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden