Mitt i Vallentuna

Vill Vallentuna kommun vara sämst i klassen?

- Jerker Johansson

Vallentuna ger totalt lägre individuel­lt stöd i kronor per enskild elev med särskilda behov i grundskola­n i jämförelse med några närliggand­e kommuner. Österåker och Stockholm ger betydligt högre stöd per enskild elev med stödbehov än Vallentuna. Även Täby ger högre stöd per elev.

Detta kan enkelt verifieras om man begär ut uppgifter om skolpeng, tillläggsb­elopp och strukturbi­drag från berörda kommuner och jämför.

Vallentuna kommun informerad­e nyligen på sin hemsida om vilka stöd som ges i uppräknade kommuner till barn med särskilda behov och jämförde med Vallentuna­s motsvarigh­et. Kommunen hävdade också att Vallentuna­s stöd är högre än i de andra kommunerna. Detta är dessvärre felaktigt. Kommunen missade att räkna in delar av belopp som ges i de andra kommunerna.

Vid summerad jämförelse med de andra kommunerna utifrån verkliga siffror så hamnar Vallentuna i stället längst ner av jämförda kommuner. När jag påpekade detta så pudlade kommunen och tog bort den felaktiga jämförelse­n.

En ursäkt levererade­s till mig personlige­n för att man publicerat felaktiga uppgifter. Ursäkten accepteras, alla kan göra fel.

Det viktiga är dock att man politiskt nu gör något åt att man idag ger ett lägre stöd till barn med särskilda behov.

Om lägre belopp ges i stöd per elev så blir kvaliteten lidande. Elever med särskilda behov kräver ofta fler personalre­surser än normalt och särskilda kunskaper hos personalen.

Symtomen har senast visats i och med att resursskol­an Aktiviasko­lan har meddelat att de kan tvingas lägga ner sin verksamhet på grund av att de ekonomiska förutsättn­ingarna har försämrats över tid. De kommunala resursskol­orna har redan bantats till elevantal och majoritete­n av eleverna och personalen i dessa har flyttats ut till vanliga kommunala skolors särskilda undervisni­ngsgrupper.

Vallentuna ska väl inte vara sämst i klassen? Jag utmanar samtliga politiska partier i kommunen att ta tag och driva denna fråga.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STÖD. Vallentuna ger lägre individuel­lt stöd i kronor per enskild elev med särskilda behov i grundskola­n i jämförelse med andra kommuner, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS STÖD. Vallentuna ger lägre individuel­lt stöd i kronor per enskild elev med särskilda behov i grundskola­n i jämförelse med andra kommuner, skriver insändarsk­ribenten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden