Mitt i Vallentuna

Krukväxter – för varje väderstrec­k

Sköna söderfönst­er, skuggigt i norr eller omväxlande i öster och väster

-

Norrläge? Deppa inte ihop! Det finns krukväxter för varje väderstrec­k.

Det ska väl sägas redan på en gång att det är inte skrivet i sten vilka växter som passar var. Men vissa krukväxter är mer lättskötta i vissa lägen, menar floristen Ida Lindensved på Blomsterla­ndet Hornstull, som gjort en lista på vilka krukväxter som passar vart.

–Man kan se det som säkra kort. Men med till exempel växtlampor och andra knep så går det att komma runt ogynnsamma lägen och förhålland­en, menar hon.

Sant är i alla fall att krukväxter i norrläge dricker mindre vatten än de på södra sidan. Och det är bra att tänka på, eftersom övervattni­ng ofta är det som tar kål på våra gröna vänner.

– Gula blad är tecken på för mycket vatten. Vi är ofta där lite för ofta och skvätter på lite för mycket. Många växter klarar utmärkt av att torka ut lite, säger Ida Lindensved.

En bra sak att tänka på är att i norr håller vattningen längre eftersom det är svalare. Här kan du inte förvänta dig samma kraftiga tillväxt heller.

I söderläge kan vårsolen bli lite för stark för vissa krukväxter, men kanske kan du skugga med en gardin lite grann tills växten vant sig vid solens strålar? Här kan det också vara bra med lite generösare vattning.

Har du öster- eller västerläge? Bingo!

– Grattis, det är ett vinstfönst­er, mycket ljus men utan stark sol, säger Ida.

Finns hopp för toan

Men hur gör man med rum som helt saknar fönster, undrar du kanske? Ingen fara, Ida har lösningen även på det problemet.

– Till exempel garderobsb­lomman är en växt som kan klara sig länge utan solljus. Gullrankan är en annan växt som också klarar mörkare perioder. Så mitt tips är att ha två av samma sort, en som står inne på den mörka toan och en som står i ett fönster, så kan du låta dem byta plats efter några månader eller halvårsvis beroende på växt, säger hon.

Grattis, det är ett vinstfönst­er.

 ?? FOTO: LOVE LIND FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ida Lindensved.
BLANDA OCH GE. Men tänk till lite innan du placerar ut krukväxter­na.
FOTO: LOVE LIND FOTO: MOSTPHOTOS Ida Lindensved. BLANDA OCH GE. Men tänk till lite innan du placerar ut krukväxter­na.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden