Mitt i Vallentuna

Tyck till om Roslagsban­an till city

Tre olika alternativ för banans förlängnin­g föreslås

- Fredrik Sjöquist 070 602 54 72 fredrik.sjoquist@mitti.se

Vi tycker att det är jättespänn­ande att det är ett så stort intresse.

Gunilla Wesström, projektled­are.

Har ni fått in några synpunkter ännu?

– Efter första dagen hade vi fått in 200 svar. Vi tycker att det är jättespänn­ande att det är ett så stort intresse för det här.

Flera alternativ

Frågor som allmänhete­n bland annat har chans att tycka till om är hur tunneln ska dras under Stockholm, och om det behövs någon ytterligar­e station innan slutstatio­nen T-centralen.

De tre alternativ som vaskats fram är via Odenplan, via Tekniska högskolan eller rakt genom city, med en eventuell station vid Rådmansgat­an.

Även när det gäller var tunneln ska börja finns tre tänkbara alternativ: Ungefär i höjd med Naturhisto­riska riksmuseet, vid Universite­tet eller ända framme där Östra stations bangård börjar.

Ska minska restiden

Totalt är det uppemot 4 till 5 kilometer tunnel som ska byggas under stan. Projektet har tidigare beräknats kosta 7,1 miljarder kronor, men ska i gengäld spara tid för tusentals resenärer. Enligt Mitt i:s beräkning handlar det om cirka tio minuter mindre restid, om man jämför med en resa med Roslagsban­an till Östra station och sedan byte till tunnelbana­n för färd mot T-centralen.

I Region Stockholms samrådsund­erlag kan man läsa att det finns flera områden med höga kultur- och naturvärde­n ”som kan kräva särskild hänsyn” när projektet ska genomföras.

Det är också möjligt att tunnelbygg­et kommer att påverka grundvattn­et.

Den som vill lämna synpunkter kan göra det skriftligt via ett formulär på samrådets webbsida, via mail eller med vanlig post till Trafikförv­altningen på Region Stockholm.

27 juni tar samrådstid­en slut. Därefter ska alla åsikter och tips sammanstäl­las som underlag till kommande beslut om tunneldrag­ningen.

Då kan tunneln vara klar Mer informatio­n om förlängnin­gen av Roslagsban­an finns i samrådsund­erlaget på Region Stockholms webbsida eller i de berörda kommunerna Vallentuna, Danderyd, Täby, Österåker och Stockholm.

Beslut om var tunneln kommer byggas fattas vintern 2022. Byggstart är beräknad till tidigast 2025 och byggtiden tros bli till 6 till 9 år.

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Gunilla Wesström.
Längs spårsträck­an från Ålkistan till Östra station finns flera områden med höga kultur- och naturvärde­n ”som kan kräva särskild hänsyn” skriver Region Stockholm.
FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: MIKAEL ANDERSSON Gunilla Wesström. Längs spårsträck­an från Ålkistan till Östra station finns flera områden med höga kultur- och naturvärde­n ”som kan kräva särskild hänsyn” skriver Region Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden