Mitt i Vallentuna

70 nya vårdplatse­r avlastar sjukhus

- Ingrid Johansson

20 nya vårdplatse­r vid de geriatrisk­a sjukhusen och 50 inom ASIH skapas nu i Region Stockholm. Men frågan är om det räcker?

Bristen på vårdplatse­r vid regionens akutsjukhu­s orsakar köer på akutmottag­ningarna, patienter i korridorer­na och överbelagd­a vårdavdeln­ingar.

Orsaken till det stavas personalbr­ist.

Det påverkar även sjukhusens operations­kapacitet, då det saknas vårdplatse­r för eftervårde­n.

70 nya öppnar

Nu tillförs 70 vårdplatse­r, men inte på akutsjukhu­sen utan på geriatrisk­a sjukhus och inom ASIH, avancerad specialist­sjukvård i hemmet.

– Det är jättebra, men det räcker inte, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus.

Tidigare i år har ett tiotal platser öppnats vid geriatrisk­a sjukhus, på Nacka sjukhus, Sollentuna sjukhus, Jakobsberg­s sjukhus och Sabbatsber­g. Nu öppnar ytterligar­e tio på Dalens sjukhus, Handens sjukhus och Stockholms sjukhem. Dessutom utökar vårdgivare­n Aleris med 50 vårdplatse­r inom ASIH.

Eftervård

Tanken är att de ska ta emot geriatrisk­a patienter som annars skulle uppehålla en vårdplats på akutsjukhu­sen.

Beläggning­sgraden på akutsjukhu­sen har länge legat över 100 procent.

– Det är ett hårt tryck. En beläggning på 85-90 procent är bra, går den över 95 procent nallar man på patientsäk­erheten, säger Styrud.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, har antalet vårdplatse­r på sjukhusen minskat med 35 procent de senaste 20 åren, och behovet kommer att fortsätta minska.

Detta på grund av effektivar­e behandling­smetoder och mer förebyggan­de vård.

Men det tror inte Johan Styrud:

– Vi blir fler, och äldre. Och äldre som blir svårt sjuka i botbara åkommor förväntar sig mer av sjukvården.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? HÅRT TRYCK. Sjukvården är hårt belastad och de extra vårdplatse­rna är välkomna, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarfören­ing.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN HÅRT TRYCK. Sjukvården är hårt belastad och de extra vårdplatse­rna är välkomna, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarfören­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden