Mitt i Vallentuna

Flyktingar ska bo på äldreboend­e

NY LAG. ”Många boenden som ska lösas på kort tid”

-

Att få fram bostäder på kort varsel för många människor är ju generellt sett en jätteutman­ing.

VALLENTUNA

Kommuner i Stockholms län har tilldelats ett visst antal ukrainska flyktingar som ska tillhandah­ållas boende. För Vallentuna innebär siffran en utmaning.

Som Mitt i tidigare har berättat övergår nu Migrations­verkets boenden till kommunerna­s ansvar. Varje kommun har nu fått ett antal ukrainska flyktingar­s boendesitu­ation att ansvara för.

Tar hjälp

Vallentuna kommun har tilldelats 90 flyktingar, i skrivande stund har endast 21 personer anlänt. De resterande kommer troligen flytta in senare i sommar, enligt Emelie Hallin, stabschef på kommunledn­ingskontor­et i Vallentuna.

För kommunen blir mottagande­t en utmaning. Ett avtal med bolaget Humana ska möjliggöra fler boendelösn­ingar.

– Att få fram bostäder med kort varsel för många människor är ju generellt sett en jätteutman­ing. Det är många boenden som ska lösas på kort tid men med hjälp av Humana så hoppas vi kunna ro i land det hela, säger Emelie Hallin.

När kommunen fått namn och personuppg­ifter på dem som ska komma har man 28 dagar på sig att färdigstäl­la en boendelösn­ing. Humana har iordningst­ällt tillfällig­a boendelösn­ingar på äldreboend­et Åby Ängar. Där står 20 lägenheter till förfogande.

– Den första inflyttnin­gsveckan har gått mycket bra och vi ser fram emot att fortsätta mottagande­t kommande veckor, skriver Hanna Göthlin i ett mejl till Mitt i.

Avtalet som skrevs med Humana den 1 juli pågår i sex månader med möjlig förlängnin­g på tre månader.

Fler bor redan i kommunen

I Vallentuna var 158 flyktingar inskrivna i mottagning­ssystemet i juni. I nummer 29 skrev Mitt i på förstasida­n att många av de flyktingar som redan bor i Vallentuna kan tvingas flytta.

Det stämmer inte då den stora majoritete­n av flyktingar­na som befinner sig i kommunen har skaffat ett boende här på egen hand. Därmed omfattas de inte av fördelning­en och får bo kvar. Alexander Kuronen

Eira Desax

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? FLYTT. Skolbarn ska, i den mån det går, flytta under skollov enligt Migrations­verket.
FOTO: EIRA DESAX FLYTT. Skolbarn ska, i den mån det går, flytta under skollov enligt Migrations­verket.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KARL LINDBERG. Presskommu­nikatör på Migrations­verket.
FOTO: PRIVAT KARL LINDBERG. Presskommu­nikatör på Migrations­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden