Mitt i Vallentuna

Fler A-traktorer i rullning – nya regler

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Har du märkt av fler långsamtgå­ende fordon på vägarna det senaste året?

Inte så konstigt i så fall. Antalet A-traktorer har nämligen ökat markant på bara ett år, visar siffror från Transports­tyrelsen.

Transports­tyrelsens analys är att den kraftiga ökningen beror på en två år gammal regeländri­ng.

– Den gjorde det möjligt att bygga om nyare bilar till

A-traktorer, säger Mikael Andersson, presschef på Transports­tyrelsen.

Förutom i Norrtälje och Danderyd finns flest A-traktorer i de södra och östra kranskommu­nerna: Värmdö, Huddinge, Haninge och Lidingö.

Sett till hela länet har antalet registrera­de A-traktorer ökat med nästan 1 000 på ett års tid, från juli i fjol till juli 2022. Från 2 299 till 3 149.

Trimmade fordon en livsfara

Så sent som i maj kunde Mitt i rapportera att A-traktorer stoppats i trafikkont­roller på Lidingö, flera av dem var trimmade.

Ett problem som Transports­tyrelsen menar är förenat med livsfara.

– En 15-åring med mopedkörko­rt är inte mogen eller kapabel nog att framföra ett fordon som en personbil. Ytterligar­e en risksituat­ion är att du inte behöver använda bälte i en A-traktor. Lek med tanken att man sitter obältad och bränner av i 80 kilometer i timmen. Det är förenat med ordentlig livsfara, säger Mikael Andersson.

Vad kan Transports­tyrelsen göra för att motverka att det sker?

– Det vi kan göra är att se över reglerna.

Det är också vad myndighete­n håller på med i detta nu. Transports­tyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att se över nya regler och krav för A-traktorer, för att göra det svårare att trimma sitt fordon. I november räknar myndighete­n med att man kan presentera vad man har kommit fram till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden