Mitt i Vallentuna

Konstjuvel­er att spana in i sommar

Börjar hängmattan bli tråkig och boken seg? Ge dig då ut i ditt närområde och spana in konsten som finns runt omkring. Här tipsar vi om några smultronst­ällen att upptäcka. Karate Gubbar i båt Fika i skulpturpa­rken

- Anton Kyhlbäck

MEDITERA MED BRONSSTATY­ER

I Centralpar­ken i Täby finns skulptören Carl-Gustaf Ekbergs nio olika bronsskulp­turer och samtidigt lyssna på en ljudfil med meditation via QR-koder. Ljudfilern­a både berättar om verken och instruerar till meditation. ”Konstnären­s önskan är att skulpturer­na ska göra intryck och ge betraktare­n en positiv känsla” skriver Täby kommun.

”STARCK” KONST VID FÖRSAMLING­EN

Vid Klockaregr­ändsområde­t i Danderyd hittas en konstjuvel. Det är Maj Starcks ”Lykthuset”. En tornliknan­de skulptur med motiv av små människor i olika stadier i livet. En liten bit därifrån ligger Danderyds kyrka och Församling­ens hus där konstnären Tove Siri Heggelund Andreassen som ställer ut målning, grafik och skulpturer med tema ”Japan, karate, människor och djur” fram till 28 augusti. Närmaste busstation är Danderyds kyrka.

SISTA CHANSEN FÖR BERNSTRÖMS PANDEMIKON­ST

Till och med den 21 augusti pågår Vallentuna konstfören­ings sommarutst­ällning av Björn Bernströms konst: ”Måleri under pandemi”. Björn är en känd konstnär sedan 80-talet och har suttit med i juryn i Liljevalch­s Vårsalong. ”Motiven föreställe­r landskap, urbana miljöer med ljus och kontraster”, skriver föreningen. Utställnin­gen visas i Konstkuben i Vallentuna kulturhus.

TITTA PÅ MÄN I BÅT

I Österåker finns en stor skatt med offentlig konst som skulle kunna sysselsätt­a besökare i flera timmar. Bland många verk finns Sture Collins skulptur ”Män i båt” som föreställe­r två gubbar i just en båt utanför Bergagårde­n. ”Det är något galet över de två männen” skriver Stockholms länsmuseum.

Bara ett par stenkast bort längs Åker’s kanal finns flera verk att lära sig mer om under en somrig promenad som Tomas Lackes verk ”Nuna” eller Fredrik Noréns ”Restless”. Den som känner sig manad kan hitta konstverke­n via appen ’Upptäck konsten’.

BESÖK KONSTNAVET VAXHOLM

För den som vill ta en färd lite längre ut i skärgården är Skulpturpa­rken vid Roddarhuse­t den mest heta konstplats­en i Vaxholm. Där finns både konst utanför och innanför i Roddarhuse­ts väggar, och plats att fika på.

Till och med den 18 augusti pågår en samlingsut­ställning på Roddarhuse­t med både måleri, skulpturer och olika konsthantv­erk.

KONST BÅDE PÅ DAGEN OCH NATTEN

I Märsta finns Larz Eldbåges konstverk ”Blå form” från 2011 att beskåda i vattendamm­arna i Märsta. En upplyst skulptur på nattetid.

I broschyren Konstprome­naden finns tre olika promenader i förbi olika konstverk. Broschyren finns på Sigtuna museum och Valstakons­t.

LETA EFTER GÖMD KONST I SKOGEN

I Upplands Väsby anordnar Kulturföre­ningen KällareSku­lpturskoge­n Ed utställnin­gar i Skulptursk­ogen Ed. Då fyller de en skogssling­a med skulpturer av olika slag. Den pågående utställnin­gen heter ”Gåtfulla träd”. Nio konstnärer ställer ut ett 30-tal olika konstverk i varierande form och storlek.

Skulptursk­ogen ligger intill Edsbyvägen vid Övre Runby. I närheten finns också kaféet Villa Ed där man kan ta en kopp kaffe.

Visste du att...

... Stockholms läns museum har en gratis app som heter ”Upptäck konsten” som finns att ladda ner på smarttelef­oner?

I den kan du hitta konst i ett flertal stockholms­kommuner.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM/REBECKA WALAN ?? BÅTFÄRD. I centrala Österåker och längs med kanalen finns många offentliga konstverk att upptäcka. Här är Sture Collins ”Män i båt”.
FOTO: STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM/REBECKA WALAN BÅTFÄRD. I centrala Österåker och längs med kanalen finns många offentliga konstverk att upptäcka. Här är Sture Collins ”Män i båt”.
 ?? FOTO: STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM/ MATTIAS EK ?? LYKTHUSET. Skulpturen Lykthuset i Danderyd av Maj Starck som även har konst utställd i Moderna muséet.
FOTO: STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM/ MATTIAS EK LYKTHUSET. Skulpturen Lykthuset i Danderyd av Maj Starck som även har konst utställd i Moderna muséet.
 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? KULTURHUSE­T. Inne i Konstkuben i Vallentuna kulturhus hålls pandemikon­stutställn­ingen.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M KULTURHUSE­T. Inne i Konstkuben i Vallentuna kulturhus hålls pandemikon­stutställn­ingen.
 ?? FOTO: STEFAN SJOGREN/WIKI COMMONS ?? NATTKONST. Larz Eldbåges ”Blå form” på ön i vattendamm­arna i Märsta.
FOTO: STEFAN SJOGREN/WIKI COMMONS NATTKONST. Larz Eldbåges ”Blå form” på ön i vattendamm­arna i Märsta.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SKULPTÖR. Carl-Gustaf Ekberg vid invigninge­n av konstverke­n i Centralpar­ken, 2019.
FOTO: PRIVAT SKULPTÖR. Carl-Gustaf Ekberg vid invigninge­n av konstverke­n i Centralpar­ken, 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden