Mitt i Vallentuna

Lär dig hitta fler goda matsvampar

GUIDE. Med sin nya bok visar Oliver Karlöf vägen till ett större och roligare skafferi

- Jonas Berge

Är din svampvärld också begränsad till kantarelle­r och karljohan? Nu vill Oliver Karlöf bredda ditt universum.

Läsaren får stifta närmare bekantskap med 33 svampar. Varje svamp är vackert illustrera­d, men där finns också flera bilder som visar var de växer och hur de ser ut i detalj.

Oliver vill utmana alla amatörer. Han presentera­r såväl vanliga men förbisedda arter och svårfunna. Han bjuder även på ett veganskt recept – med svampen i fokus – till varje art.

– Det är en fantastisk­t resurs som man kan variera i all oändlighet. Att upptäcka en ny sort är som att hitta en helt ny krydda eller konsistens, säger han.

– Intresset har följt mig hela livet, jag växte upp i en familj som älskar att plocka svamp. Jag och min bror brukade tävla om att upptäcka svamp från bilen.

Under uppväxten gick utflyktern­a oftast till Sörmlands orörda skogar.

Välj ut några svampar

Vurmen tog ytterligar­e fart när han flyttade hemifrån. Då tog han sig runt med buss och t-bana. Han tipsar om Flemingber­gsskogen och Ågesta naturreser­vat.

– Där hittar man nästintill alla svamparna i boken, de finns mycket närmare än man tror. Välj en skog som ligger nära, gärna ett naturreser­vat med orörd natur och varierande habitat. Fokusera på några få svampar och lär dig hitta i ditt närområde, lär dig var de växer. Sedan kan du ta med den kunskapen till andra ställen.

Men var man kan snubbla över en goliatmuss­eron avslöjar han inte.

– Haha, nej, jag slängde med några riktiga rariteter för att krydda lite. Det vore roligt om jag får någon att leta efter dem, säger Oliver Karlöf.

 ?? FOTO: LINDA PRIEDITIS ?? Oliver Karlöf.
FOTO: LINDA PRIEDITIS Oliver Karlöf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden