Mitt i Vallentuna

Nu startar bygget av nya anstalten

FÄNGELSE. Växer till tredubbel storlek

- Erik Lejdelin

Det vi bygger nu kommer att stå här i 70 år framöver.

ÖSTERÅKER

Nu drar bygget av den nya anstalten i Österåker i gång.

När det nya fängelset står klart kommer det att rymma tre gånger så många fångar som i dag.

Det var med stor entusiasm som kriminalvå­rdschefen Fredrik Thunberg presentera­de visionen för den nya anstalten för åhörarna.

–Vi vill bygga världens bästa anstalt.

Trycket på landets fängelser är högt. Intagna som delar rum och tillfällig­a lösningar har blivit vardag. Efter straffskär­pningarna har allt flera kriminella satts bakom lås och bom – med längre straff.

Så är det även på Österåkera­nstalten.

En av de största

Med den nya utbyggnade­n kommer antalet fängelsepl­atser öka från 81 till 320. Personalst­yrkan kommer fördubblas från dagens 150.

Anstalten blir därmed en av Sveriges största.

Även den befintliga anstalten kommer att renoveras. När allt är klart kommer anstalten bli kommunens största arbetsgiva­re, näst efter Österåkers kommun.

– Många i personalen bor i kommunen och det innebär att det behövs skolor, förskolor och vägar. Det vi bygger nu kommer att stå här i 70 år framöver.

Där det i dag bara är en stor grop kommer sex nya fängelsehu­s och fyra nya aktivitets­hus att byggas och allt ska stå klart årskiftet 2025/2026.

Läget är ju akut, går det inte att bygga ännu snabbare?

– Att ett sådant här stort projekt blir klart på tre år, det är ett väldigt högt byggtempo, säger Fredrik Thunberg.

Standardhu­s

Specialfas­tigheter är det statliga bolag som ansvarar för utveckland­et av landets anstalter. För att höja byggtempot har de tagit fram vad de kallar för ”typhus”.

–Med de här typhusen slipper vi hitta olika lösningar hela tiden, säger Åsa Hedenberg, vd på Specialfas­tigheter.

Vad är ett modernt fängelse?

– Rummen är större och alla rum har en egen toalett. Tidigare har 20 intagna delat på tre toaletter. Rummen är noga planerade i fråga om ventilatio­nssystem, bokhyllor och sängar – ja, ända ner till vilka skruvar som används.

De är också planerade för att minska självmords­risken och att personalen inte ska kunna överraskas när de öppnar dörren.

– Det ska inte finnas några gömställen.

 ?? ?? SPADTAG. Skanskas vice vd Magnus Persson, Specialfas­tigheters vd Åsa Hedenberg och Kriminalvå­rdens generaldir­ektör Martin Holmgren tar det första spadtaget.
SPADTAG. Skanskas vice vd Magnus Persson, Specialfas­tigheters vd Åsa Hedenberg och Kriminalvå­rdens generaldir­ektör Martin Holmgren tar det första spadtaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden