Mitt i Vallentuna

Känsliga uppgifter försvann

BYTTE IT-SYSTEM. Då försvann 32 personakte­r som skulle ha sparats

- VALLENTUNA Louise Kristoffer­sson

Vi tror på att vara transparen­ta

Dåliga rutiner och okunnig personal har lett till att hundratals känsliga uppgifter försvunnit från socialförv­altningen.

– Det är allvarligt och det är därför vi gör en Lex Sarah-anmälan, säger socialchef­en David Gyllenstrå­le.

På socialförv­altningen samlas mängder med handlingar om människor man haft kontakt med.

När det gått fem år sedan det senast gjordes anteckning­ar om en person ska de gallras bort. Men det finns undantag. Det kan handla om föräldrask­apsutredni­ngar, barn som placeras utanför sin familj eller uppgifter som ska sparas till forskning.

2014 bytte socialtjän­sten it-system. Tanken var att gallringar skulle påbörjas fem år senare, alltså 2019. Men leverantör­en avrådde eftersom systemet inte var färdigt. Först 2021 satte de i gång.

I mars i år upptäckte de som skulle utföra gallringen att det saknades 538 akter. 293 av dem gick att fiska upp ur ett parallellt system.

Men sådant som bara funnits på papper hade gått förlorat. Enligt socialförv­altningen skulle det mesta av detta ändå ha gallrats ut i år.

Men 32 akter som skulle ha sparats är borta.

”Känns inte bra för någon”

Vad de handlade om kan visa sig i efterskott, till exempel om en person som varit i kontakt med socialtjän­sten begär ut sina handlingar och det visar sig att de är borta, något som redan hänt en gång.

–Det känns inte bra för någon. Det vi kan göra är att hitta det som inte funkat och göra det bästa av det, säger David Gyllenstrå­le.

I april gjorde förvaltnin­gen därför en Lex Sarahanmäl­an.

Den utredning som har gjorts slår fast att risken är ”obefintlig” att det skulle ha läckt ut känsliga uppgifter om Vallentuna­bor som varit i kontakt med socialtjän­sten.

– Vi gör bedömninge­n att de har gallrats felaktigt för flera år sen. Rutinen fungerar så att man slänger fysiska akter i ett sekretessk­ärl. Det har ett särskilt lås och körs sedan iväg till förbrännin­g, säger Ann-Sophie Holgersson, myndighets­chef på förvaltnin­gen som medverkat till utredninge­n.

Rutiner har saknats

Alla myndighete­r är enligt lag skyldiga att ha ordnade arkiv. Men utredninge­n konstatera­r att arkivering­en inte fungerade som den skulle mellan 2014 och 2020. Ansvarsför­delningen har varit otydlig, rutiner har saknats eller varit dåliga liksom kompetense­n hos personalen.

David Gyllenstrå­le tillträdde 2018.

Hur ser du på ditt ansvar?

–Allt som rör mitt område som chef är mitt ansvar. Men förklaring­en ligger i att de första åren gjordes ingen genomlysni­ng av arkivfunkt­ionen. När arkivfråga­n blev aktuell upptäckte vi de allvarliga bristerna. Det var därför vi gjorde en Lex Sarah-anmälan. Min ideologi är att det bara är genom att vi på högsta ledningsni­vå visar att vi är transparen­ta med brister som alla vågar vara det.

Att ställa någon till svars är inte möjligt eftersom det inte går att se när dokumenten försvann.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ANMÄLER. David Gyllentstr­åle tror på att vara transparan­ta med bristerna på ledningsni­vå.
FOTO: PRIVAT ANMÄLER. David Gyllentstr­åle tror på att vara transparan­ta med bristerna på ledningsni­vå.
 ?? ?? NY RUTIN. Sedan i april i år finns en anställd arkivarie på socialförv­altningen. Samtidigt infördes nya rutiner för gallring.
NY RUTIN. Sedan i april i år finns en anställd arkivarie på socialförv­altningen. Samtidigt infördes nya rutiner för gallring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden