Mitt i Vallentuna

Stadsmusee­t har svårt att locka tillbaka publiken

- Klara B Orreteg

STOCKHOLM Pandemiräd­sla, nya vanor eller något helt annat. Klart är i alla fall att besökarna inte riktigt har hittat tillbaka till Stadsmusee­t.

Oyunehimeg Togoothuu från Alby sitter och tar en paus på Plattan. Hon brukade gå mycket på museum, men efter pandemin förlorade hon jobbet och nu är arbetssöka­nde det enda hon kan tänka på.

– Museum är väldigt viktiga för all den historiska och kulturella kunskapen som finns där. När jag får ett jobb igen ska jag gå på museum hela tiden.

Hon är inte ensam om att gå mindre på museum. Både Stadsmusee­t och Liljevalch­s, som drivs av Stockholms stad är drabbade av färre besök.

Missar årets mål

Enligt andra kvartalets rapport hittade endast 85553 personer till Stadsmusee­t på Södermalms­torg under perioden. Om det fortsätter på samma väg räknar man med att bokslutet landar på 120 000 besökare för 2022. 280 000 färre än målet alltså.

Pandemin har gjort sitt. En annan anledning skulle kunna vara att museet var stängt för renovering i fyra år och öppnade igen i april 2019. Redan då hade folk lite svårt att hitta tillbaka.

– Vi har inte haft ett helt verksamhet­sår sen innan renovering­en, säger Fredrik Linder som är chef för Stadsmusee­t.

Även Liljevalch­s kommer få svårt att nå upp till sitt mål på 250 000 besökare under 2022. Som det ser ut nu kommer slutsiffra­n landa på 180 000.

Topp på 30 procent

Liljevalch­s är beroende av besöksintä­kter så ett tapp på 30 procent från innan pandemin märks i kassan. Hittills har det inte påverkat utbudet, lovar Castenfors.

– Vi är mer inne på strategin att vi gasar oss ur krisen. Vi måste göra utställnin­gar som folk vill titta på. Då kan vi inte hålla på och dra ned.

– Vi lever ju i en jäkligt tung tid. Min förhoppnin­g är att det kan vara en tröst att gå till Liljevalch­s då.

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? ÄLSKAR ATT GÅ PÅ MUSEUM. Oyunehimeg Togoothuu från Alby vill gärna se konst men går inte så ofta längre. Annat i livet tar mer plats just nu.
FOTO: KLARA B ORRETEG ÄLSKAR ATT GÅ PÅ MUSEUM. Oyunehimeg Togoothuu från Alby vill gärna se konst men går inte så ofta längre. Annat i livet tar mer plats just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden