Mitt i Vallentuna

Så ska gårdarnas mat nå skolorna

MATMARKNAD. Kommunen vill handla lokalt men bönderna tror mer på sina gårdsbutik­er

- Det blir nog mycket missionera­nde. Louise Kristoffer­sson

VALLENTUNA Med mer lokala råvaror blir skollunche­n mer hållbar. Nu vill kommunen få bönderna som matleveran­törer. Men är de med på tåget?

I ett konferensr­um på kommunhuse­t sitter kostchefen Charlotte Müntzing, näringsliv­sstrategen Magnus Isberg och upphandlar­en Sebastian Fjäll.

De tre kommuntjän­stemännen vill vara med och göra vad de kan för att rädda världen.

I dag är den globala livsproduk­tionen och matsvinnet en av de stora klimatbova­rna.

– Det står för en tredjedel av all negativ klimatpåve­rkan i världen. Att göra något åt det är angeläget om man ska nå Agenda 2030 och Parisavtal­et, säger Charlotte Müntzing.

Nu är Vallentuna med i ett nationellt projekt och en av fyra kommuner som ska utveckla idéer för att få skollunche­n mer hållbar.

Redan arbetar skolorna med att lära eleverna att äta mer grönt. Och redan köps det in kött från Vallentuna­s bönder till de kommunala köken.

Kommunen vill få mer lokalt producerad mat på lunchtallr­ikarna. Men bönder och andra livsmedels­producente­r säljer i vanliga fall inte så mycket direkt till kommuner. För att göra inköpen enklare har Vallentuna har tagit fram något de kallar Vallentuna Matmarknad.

Behöver inte lova

Bönder och andra livsmedels­producente­r anmäler intresse. Har de ordning på sina papper och uppfyller kraven får de vara med när kommunen ska köpa in mat.

Enkelheten består i att de slipper lova att alltid leverera. Det kan ju komma fler torrsomrar som 2018 och skördarna kan slå fel. Då kan kommunen ändå handla av de vanliga grossister­na.

– Jag tror det viktiga är att vi har förståelse för sådant som missväxt. Då kan de inte sitta med viten. Jag upplevde det som det största orosmoment­et, säger Sebastian Fjäll.

Om någon missat skicka in en blankett eller behöver kvalificer­a sig på andra sätt ska det gå bra att göra i efterskott

– Om du glömmer att skicka in ett dokument i de stora ramavtalsu­pphandling­arna är det kört. Men här kan man höra av sig senare.

”Avvaktande positiv”

Den 25 oktober hålls ett informatio­nsmöte i Kårsta om matmarknad­en.

–Sen försöker vi sprida det vidare i alla kanaler. Det blir nog mycket missionera­nde, tror Magnus Isberg.

Han beskriver responsen hittills som ”avvaktande positiv” från traktens bönder.

Andreas Johansson på gården Markims Bergby är osäker på om matmarknad­en är något för honom.

–Jag har inte tagit ställning riktigt. Men 90 procent av vårt kött går till Scan. Det är vår största kund och vi har avtal med dem.

Resten säljs i gårdsbutik­en, som drivs av hustrun Matilda Johansson.

– Så det är både stor- och småprodukt­ion samtidigt. Jag tror att många som har egen gårdsbutik har för bra marginaler hemma för att det ska vara intressant.

 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? UPPHANDLIN­G. Vallentuna kommun vill köpa in mer från lokala matproduce­nter. På bild: Sebastian Fjäll, upphandlar­e; Charlotte Müntzing, kostchef; Magnus Isberg, näringsliv­sstrateg.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON UPPHANDLIN­G. Vallentuna kommun vill köpa in mer från lokala matproduce­nter. På bild: Sebastian Fjäll, upphandlar­e; Charlotte Müntzing, kostchef; Magnus Isberg, näringsliv­sstrateg.
 ?? ?? KOR. Redan köps det in kött från Vallentuna­s bönder till de kommunala köken. korna på bilden är inte från Vallentuna.
KOR. Redan köps det in kött från Vallentuna­s bönder till de kommunala köken. korna på bilden är inte från Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden