Mitt i Vallentuna

Kommunens elräkning kan dubbleras

- Louise Kristoffer­sson louise.kristoffer­sson@mitti.se

– Det blir ett extremt tufft läge kommande år, säger kommunstyr­elsens ordförande Parisa Liljestran­d (M).

Just nu sitter kommunekon­omerna och räknar på hur budgeten för nästa år ska gå ihop. I år är det svårare än vanligt.

– Vi har en omvärld med väldigt osäkra förutsättn­ingar, säger kommundire­ktör Annika Hellberg. Kriget i Ukraina, konjunktur­läget och inflatione­n gör framtiden oviss.

Det enda som är tydligt är att Vallentuna och andra kommuner kommer att ha mindre pengar. Redan nu har kommunen haft kostnadsök­ningar på bland annat energi.

Förra året landade Vallentuna­s elräkning på 12,7 miljoner kronor. I år ser det ut att bli minst dubbelt så mycket.

Kommunen utreder nu hur de kan få ner förbruknin­gen. Annika Hellberg vill ännu inte säga vad utredninge­n konkret kan mynna ut i, om det till exempel blir besparinga­r på julbelysni­ngen i centrum eller om öppettider­na i ishallen påverkas.

Inte heller fritidsche­fen Petri Peltonen vill uttala sig om det.

”Extremt tufft läge”

Kommunstyr­elsens ordförande Parisa Liljestran­d (M) är nöjd med att kunna gå in i lågkonjunk­turen med plus i kommunkass­an.

–Att vi fört en ansvarsful­l och stadig politik gör oss bättre rustade. Men vi kan konstatera att det blir ett extremt tufft läge kommande år, säger Parisa Liljestran­d.

Inför valet gick Moderatern­a till val på trygghet. Den kan minska om kommunen skulle spara in på gatubelysn­ingen.

– Jag tror inte att de behöver stå emot varandra. Det är farligt om man börjar göra effektivis­eringar som påverkar människors känsla av trygghet, det är en fråga om frihet. Snarare ska vi se på energieffe­ktiviserin­gar i verksamhet­erna.

 ?? ??
 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? FAST PRIS. Nästa år får kommunen ett nytt elavtal med fast taxa. Det gäller fram till 2026 och kommunen kan prissäkra inför ett kommande år.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON FAST PRIS. Nästa år får kommunen ett nytt elavtal med fast taxa. Det gäller fram till 2026 och kommunen kan prissäkra inför ett kommande år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden