Mitt i Vallentuna

Stationshu­set har

Bygdens folk slöt upp och hjälpte år och massor med ideellt arbete. Nu är stationshu­set i Frösunda lika ståtligt som när det byggdes 1885. – Jag är bara så lycklig, säger hembygdsfö­reningens ordförande Margareta Hellsten.

- Louise Kristoffer­sson

Det tog fem

På något sätt har det gått oss väl hela vägen.

Det fina trähuset är ett av få ursprungli­ga stationer som ännu finns kvar längs Roslagsban­an.

Tack vare hembygdsfö­reningen och inte minst Margareta Hellsten har det fått tillbaka sin forna glans och är lika vackert rödmålat som när tåglinjen mellan Stockholm Östra och Rimbo var ny.

Det har sammanlagt kostat en miljon kronor, pengar som föreningen fått jobba hårt för. För även om det kommit bidrag både från kungen och kommunen har en stor del av finansieri­ngen skett genom hembygdsfö­reningens loppisar, vår- och julmarknad­er, auktioner och insamlade medel.

Bygden har slutit upp genom att skänka saker som kan säljas på föreningen­s loppis i det gamla godsmagasi­net.

En Frösundabo som just köpt en byggställn­ing lånade ut den gratis. En annan hade en lift som gjorde det möjligt att få upp de snickargla­da dekoration­erna som kröner taket.

– Till den sista väggen har vi fått en större gåva av en privatpers­on, en före detta Frösundabo.

Spontant fika

Under söndagarna i september körde veterantåg­en upp till Frösunda. De hade sagt att de skulle ordna kaffe på tåget men när de kom bara vällde det ut fikasugna människor.

– Jag satte på mer kaffe och en annan Frösundabo sa att hon bakat sockerkaka och småkakor dagen innan. Hon åkte hem och hämtade. Alla hjälps åt, säger Margareta Hellsten.

Hur mycket de än laddade gick det åt och föreningen fick in pengar. Kaffebröde­t bakades och skänktes av Frösundabo­rna.

– Folk vill ställa upp. Jag säger hela tiden att de måste säga nej om de inte vill, man är ju så försiktig. Men de tycker att det är roligt att hjälpa till.

När hon satte igång kunde hon inte ana hur mycket tid och jobb som skulle krävas.

– Men på något sätt har det gått oss väl hela vägen, säger hon.

Om någon vecka kommer smidesräck­en till den nybyggda trappen på plats. Sen är det klart och föreningen kan börja ha öppet och bygga ut utställnin­gen.

Nästa höst ska det bli en rejäl invigning.

– En dröm är att kulturmini­ster Parisa Liljestran­d kommer. Hon var hemma hos mig med diplom när jag blev årets Vallentuna­bo så det kanske inte är omöjligt.

KLART.

 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? Äntligen är Frösunda stationshu­s klart. Margareta Hellsten, ordförande i Frösunda hembygdsfö­rening, har med andra ideella krafter kämpat i fem år för att få ihop pengar.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON Äntligen är Frösunda stationshu­s klart. Margareta Hellsten, ordförande i Frösunda hembygdsfö­rening, har med andra ideella krafter kämpat i fem år för att få ihop pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden