Mitt i Vallentuna

I år firar öppna förskolan halvt sekel

JUBILAR. Ballonger och tårta för Sveriges yngsta 50-åring

- En vinnvinn-situatatio­n. Jonas Månsson Fredrik Sjöquist

I år har öppna förskolan, kommunens kostnadsfr­ia mötesplats för barn och föräldrar, funnits ett halvt sekel. I norrort har det firats för fullt. ”Vi bjöd på lite tårta”, säger Synnöve Svensson, öppna förskolan i Täby.

SÖDRA ROSLAGEN

– Det är en väldigt viktig och värdefull verksamhet. Vi hade ett litet firande, bjöd på tårta och hade lite ballonger, säger Synnöve Svensson, förskollär­are i Gribbylund, en av Täbys fyra öppna förskolor.

Till öppna förskolan kommer föräldrar med barn i åldern 0-5 år som inte börjat på vanliga förskolan. Barn som är lediga från vanliga förskolan är också välkomna. Verksamhet­en är gratis och frivillig.

– Det är en mötesplats för föräldrar och barn. De flesta barn är ganska små eftersom de flesta börjar på förskolan när de är 1–1,5 år, berättar Synnöve.

– Min kollega jämför det med att stå i en affär. Man vet aldrig hur många som kommer. Ena gången kan det vara fem andra gången 15 föräldrar med barn.

För föräldrar är det en chans byta erfarenhet­er och få tips om allt kring att ha små barn – viktiga saker som sömn, mat och annat.

– Sen händer det även något i familjekon­stellation­en när man får ett ytterligar­e barn – hur ska jag klara av att räcka till för två barn? säger Synnöve.

Utbildad personal

Under pandeminvå­ren 2020 var öppna förskolan i Täby stängd mars-maj men har sedan hållit öppet, till en början utomhus och senare i mindre grupper inomhus. Förutom Öppna skogsglänt­an, en spännande skogsprome­nad för de minsta, är personalen bland annat utbildade instruktör­er i spädbarnsm­assage.

I Vallentuna finns en kommunal öppen förskola. Där tar förskollär­aren Susanna Sohlberg emot varje vardag.

– Vi sjunger, degar, bygger och lär oss gå och krypa, säger hon.

Stor vikt läggs vid föräldrarn­a.

– Framför allt förs det mycket samtal med föräldrarn­a om vad det innebär att vara förälder i dagens samhälle. Där ser jag det som min roll att bidra till en trygghet i föräldrask­apet, Susanna Sohlberg.

Givande för föräldrarn­a

När Mitt i besöker Öppna förskolan i Danderyd strax efter öppning en fredagsmor­gon är det full fart och flera barn och föräldrar på plats.

– Vi är här så ofta det går, säger Danderydsb­on Peter Ahlström som tagit med sig sonen Douglas, 16 månader.

Peter uppskattar att Douglas får träffa jämnåriga, men får även själv mycket ut av besöket.

– Det är roligt att han får interagera. Jag får träffa andra föräldrale­diga och kan prata om allt mellan himmel och jord, det kan vara bra tips i vardagen. En vinn-vinn-situatatio­n, säger han.

På det hon beskriver som krypavstån­d från öppna förskolan i Danderyd bor Johanna Funéus. Hon och sonen Louie, går ofta dit.

– Ett ypperligt tillfälle att träffa andra barn och vuxna. Några har vi lärt känna och träffat utanför. Det blir mest barnprat, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden