Mitt i Vallentuna

Invirkade pelare lockar in i kulturhuse­t

Stickutstä­llning på gång

- Louise Kristoffer­sson louise.kristoffer­sson@mitti.se

Entrén till kulturhuse­t ser lite annorlunda ut just nu. Sedan några veckor har ett par av pelarna klätts in i virkade nylonstrum­por.

Tanken är att utställnin­gen ska växa ut lite.

VALLENTUNA

När huset firade 10-årsjubileu­m i höstas höll konstnären Iryna Hauska några workshops i vad hon kallade ”nätvirkand­e”.

Av gamla nylonstrum­por, plagg som annars är svåra att återvinna, skapade hon tillsamman­s med Vallentuna­bor de textila verk som nu pryder betongpela­rna.

– Iryna har kommit på att man kan virka med armarna och gjort dem tillsamman­s med Vallentuna­bor. Under den där novemberve­ckan satt alla åldrar med Iryna, säger utställnin­gs- och kulturprod­ucent Mia Ståhl Broborg.

Offentliga miljöer som pryds med stickade eller virkade kreationer är inte ovanliga inne i stan. Då handlar det oftast om stickgraff­iti; gatukonst som uppstår underifrån.

I Vallentuna är det mer sällsynt att trafikskyl­tar och skulpturer tillförs textila element. Det anarkistis­ka draget saknas också, eftersom initiative­t kommer från kulturförv­altningen. De strumpkläd­da pelarna kan också ses som en teaser till utställnin­gen Kulturkoft­or & Sagotröjor som utgår från Celia Dackenberg­s stickböcke­r och öppnar om ett par veckor.

Kollektivt lapptäcke

Det ges fler chanser för Vallentuna­borna att bidra till utställnin­gen.

Den som gillar att sticka kan bidra till ett kollektivt lapptäcke genom att senast på söndag lämna in en stickad lapp på kulturhuse­t. De inlämnade lapparna sys sedan ihop av Mia Ståhl Broborg.

– Tanken är att utställnin­gen ska växa ut lite. Några skolklasse­r från Haga och Rosendal har redan bidragit.

Vad säger förbipasse­rande om att det sitter textil konst vid entrén?

– Alla som uttalat sig har tyckt det är häftigt att man redan utifrån möts av ett kulturuttr­yck. Vi låter det sitta kvar så länger det håller för väder och vind. Det är vi jätteglada för. Det kommer att bli en stolpe till under våren.

 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? Söndag är sista dagen att lämna in en stickad lapp på kulturhuse­t. Det som lämnas in sys ihop till ett stort lapptäcke.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON Söndag är sista dagen att lämna in en stickad lapp på kulturhuse­t. Det som lämnas in sys ihop till ett stort lapptäcke.
 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? Betong och textil. Men vem skulle gissa att pelaren pryds av gamla nylonstrum­por?
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON Betong och textil. Men vem skulle gissa att pelaren pryds av gamla nylonstrum­por?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden