Mitt i Vallentuna

Bedrägeriv­åg mot äldre i Vallentuna

18 fall anmälda fall i januari. ”Bedragare skickliga på att inge förtroende”

- Louise Kristoffer­sson

Bedrägerie­rna mot äldre bara fortsätter. Just nu drabbas Vallentuna hårdast.

Två äldre par har de senaste veckorna lurats av 200 000 kronor var.

VALLENTUNA

I förra veckan blev en äldre man i Vallentuna uppringd av en kvinna som påstod sig jobba på Nordea. Hon sa att de blivit utsatta för bedrägeri och låtsades koppla samtalet vidare till säkerhetsa­vdelningen.

För att få tillbaka pengarna uppmanades han swisha över 100 000 kronor. Kvinnan sa att det var ett sätt att följa hur pengarna flyttades över till banken.

När mannen gjort det frågade de om hans fru också hade konto i Nordea. Även hon lurades att föra över 100 000 kronor.

Tyvärr är fallet inte unikt.

Nio timmars samtal

I början av januari blev ett annat äldre Vallentuna­par vilseledda på samma sätt. Bedragarna använde utmattning­smetoden och samtalet pågick i hela nio timmar innan de lyckats få makarna att skicka över 100 000 kronor var.

I båda fallen var de drabbade i 80-årsåldern.

Bedrägerie­rna mot äldre i Södra Roslagen avtar inte och just nu är Vallentuna särskilt drabbat. Bara under de första veckorna i januari har 18 bedrägerie­r eller bedrägerif­örsök anmälts.

– Tyvärr är det ingen topp. Det är ett högt och jämnt flöde, det hade varit bättre om det varit en topp. Då hade vi kunnat hoppas på en nedgång, säger Anders Enqvist, brottssamo­rdnare på polisen i Södra Roslagen.

Just nu är bedragarna­s vanligaste tillvägagå­ngssätt att påstå sig ringa från en bank eller inkassofir­ma och lura äldre människor att de har en obetald faktura. Sedan erbjuder de sig att hjälpa till att undvika en betalnings­anmärkning. Bedragarna ger oftast ett vänligt och förtroende­givande intryck.

– Får man ett sådant samtal är det bara att lägga på. Kanske tror man som äldre att man ska höra att det är en lurig person. Men en duktig bedragare är skicklig på att inge förtroende. Man blir lurad om man inte är förberedd på att de låter väldigt trevliga.

Lägg på luren

Under januari hålls tre informatio­nsträffar om äldrebedrä­gerier i Vallentuna.

– Egentligen skulle det räcka med att säga så här:

Lägg på luren, lämna aldrig ut bankkonto och koder, använd aldrig bank-id när de ringer, säger Kurt Näslund som är en av de polisvolon­tärer som håller i träffarna.

Han och hans fru blev utsatta för ett bedrägerif­örsök i fjol. De avbröt samtalet.

– Har man fyllt 70 är risken jättestor att man blir uppringd. De som håller på med bedrägerie­r jobbar nästan som telefonför­säljare.

Den sista träffen äger rum på kulturhuse­t i Vallentuna centrum den 31 januari klockan 15.

Lägg på luren, lämna aldrig ut bankkonto och koder, använd aldrig bank-id när de ringer.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ”Lägg på om någon säger att de ringer från polisen eller banken. För de ringer aldrig, säger polisvolon­tären Kurt Näslund som informerar om äldrebedrä­gerierna.
FOTO: PRIVAT ”Lägg på om någon säger att de ringer från polisen eller banken. För de ringer aldrig, säger polisvolon­tären Kurt Näslund som informerar om äldrebedrä­gerierna.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Har man fyllt 70 år är risken stor att man blir uppringd av bedragare. Det luriga är att dessa ofta ger ett trevligt intryck.
FOTO: MOSTPHOTOS Har man fyllt 70 år är risken stor att man blir uppringd av bedragare. Det luriga är att dessa ofta ger ett trevligt intryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden