Mitt i Vallentuna

Nya styret tar hem vård från marknaden

Avskaffar vissa vårdval

- Ingrid Johansson FOTO: INGRID JOHANSSON

Tumskruvar­na dras nu åt för en del vårdgivare med mottagning­ar i Region Stockholm. Den fria etablering­srätten har gått för långt anser det nya styret: vissa vårdval kommer att slopas.

STOCKHOLM

Det nya styret i regionen, bestående av S, C och MP med stöd av V, anser att kostnadern­a för vårdvalet har dragit iväg.

Vårdkonsum­tionen har ökat inom vissa vårdval utan att det är medicinskt motiverat, enligt dem.

– Systemet har premierat enkla ingrepp framför att ta sig an svåra patientfal­l. Vi har sett att mottagning­ar inom vissa vårdval inte har tagit emot patienter som remitterat­s dit och som senare har hamnat på akuten, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsr­egionråd.

Men inom vilka vårdval det råder ”överkonsum­tion” av vård kan hon inte säga:

– Det ska förvaltnin­gens expertis reda ut. Vård ska ges efter behov. Att vårdgivare kan välja patienter är oetiskt.

Alla vårdval ska ses över. Några kan komma att avskaffas. Utredninge­n ska göras under året och utmynna i en omställnin­gsplan.

Upphandlas istället

För vårdval som försvinner, där regionen nu betalar ersättning på löpande räkning, kommer vården i stället att upphandlas, eller bedrivas i egen regi.

Då kommer en del mottagning­ar att få stänga?

– Och andra får öppna. För dem som bor där mottagning­ar lagt ner finns ju ingen valfrihet, säger Talla Alkurdi.

Det nya styret menar att den fria etablering­srätten gjort att mottagning­ar öppnat där det är lönsamt, och inte alltid där vårdbehove­n är stora.

De ”vita fläckarna” på vårdkartan ska nu identifier­as.

– Regionen slutade med vårdbehovs­analyser 2011. Nu har vi återupptag­it det. För hur ska vi kunna styra, och resurssätt­a vård, om vi inte vet var behoven finns.

Tanken är också att mer vård ska ske i egen regi. En del av den specialist­vård som ”skjutits ut” från sjukhusen åter ska bedrivas där.

Att vårdgivare kan välja patienter är oetiskt.

Blir det bättre vård då?

– Vi lägger ingen värdering i det, vi vill ha privata vårdgivare också, men kunna styra inom vilken vård, var den ska bedrivas och att även privata vårdgivare tar ansvar för att utbilda specialist­er.

Det finns dock vård där behovet av specialist­er nu är akut, och där egen regi kan komma att behövas, som avancerad ögonkirurg­i, gynekologi, hud och öron-näsahals, uppger hon.

Marknadsst­yrningen inom vården har gått för långt, anser regionråde­t Talla Alkurdi (S).

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det finns ett 40-tal vårdområde­n där vårdval gäller, där vårdgivare fritt kan etablera sig och få betalt för den vård de ger om de uppfyller regionens krav.
FOTO: MOSTPHOTOS Det finns ett 40-tal vårdområde­n där vårdval gäller, där vårdgivare fritt kan etablera sig och få betalt för den vård de ger om de uppfyller regionens krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden