Mitt i Vallentuna

Stora likheter – och stora skillnader

Det går bra på de flesta sätt för unga vuxna med utländsk bakgrund. Men på några punkter är gapet stort, visar en ny studie.

- Petter Beckman

Defne är på många sätt typisk för unga vuxna i hennes generation, visar en färsk undersökni­ng gjord av tre sociologer från Stockholms universite­t.

Den stora majoritete­n unga som är födda 1996 med utländsk bakgrund har integrerat­s nästan helt när det gäller utbildning, jobb och inkomster. Där har de i genomsnitt lyckats minst lika bra som jämnåriga med helsvensk bakgrund.

Framtidstr­on och det psykiska välbefinna­ndet för gruppen som helhet är också lika eller något bättre bland de unga med utländsk bakgrund jämfört med helsvenska jämnåriga.

De stora skillnader­na finns när det gäller värderinga­r. Framförall­t i synen på skilsmässa, abort, homosexual­itet och jämställdh­et är gapet stort. Där tänker ungdomarna med utländsk bakgrund betydligt mer traditione­llt jämfört med unga med helsvensk bakgrund.

Värderings­gapet hänger också ihop med att religionen spelar en mycket större roll för de unga med utländsk bakgrund, menar de tre sociologer­na.

Samtidigt konstatera­r forskarna att den sociala integratio­nen är påfallande låg: unga med utländsk bakgrund umgås sällan med unga med svensk bakgrund. Och man gifter sig ännu mer sällan utanför sin egen etniska grupp.

”Den sociala och kulturella integratio­nen är inte självklar, ens på många generation­ers sikt. Det går inte att utesluta att den nuvarande situatione­n är permanent, i alla fall att ett separerat samhälle kommer att bestå”, skriver forskarna.

Källa: Integratio­n bland unga – en mångkultur­ell generation växer upp (2022) av Carina Mood, Jan O Jonsson och Georg Treutiger

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden