Mitt i Vallentuna

Vinterspor­tens ande har fått fatt i mig

-

Det var ju för all del härligt med lite sol och snö. Men kan det börja töa och bli vår snart nångång?

Redaktör

Jag har alltid avskytt vinterspor­t. Det började när jag som femåring togs med till en skog och utrustades med pjäxor och skidor. Inte nog med att jag förväntade­s åka framåt på de bakhala skidorna. Det skulle fikas också – apelsin vars saft rann ner för mina handleder och in i jackärmarn­a, och varm choklad som kallnat.

Iskalla, soliga vicksblåda­gar i februari bar det av till Edsviken, Norrviken,

Brunnsvike­n, Garnsviken, eller vilken vik som helst där isen låg tjock och blank. Små konståknin­gsskridsko­r snördes på mina fötter. Det var rätt kul att göra piruetter eller skjuta mål med puck och klubba. Men säg den lycka som varar; Vi var där för att åka. Långt bort, vid en alldeles speciellt fin strandkant åkte den kalla chokladen och de nedrans apelsinern­a fram. På tillbakavä­gen kunde man ge sig på att det började blåsa motvind och fötterna började värka rent överjävlig­t. Ni hör ju, det var hemskt.

Snart svischar jag fram med vinden i ryggen.

jag på att inte utsätta mig för vinterspor­t. Jag träffade den perfekta partnern – men gissa? En vinterspor­tälskare! Fasa! Men vad gör man inte för kärleken? Åter kantades vintrarna av fjällresor och skridskotu­rer tills jag en dag sa: ”Stopp!

Så kom februari 2023. En vicksblåda­g. Han: ”Ska du inte följa med till Edsviken, Norrviken, Brunnsvike­n, Garnsviken, eller vilken vik som helst? ” Jag (motvilligt): ”Okej”. Vi packar ner te (inte apelsin), jag får hjälp att snöra på mig skidskorna, känner mig som fem år igen och kör ut på isen. Ett skär, det gör ont i fötterna men jag skrinnar på. Snart svischar jag fram med vinden i ryggen och solen i ansiktet. Efter så många år har det hänt. Vinterspor­tens ande har fått fatt i mig.

Som vuxen svor

 ?? ??
 ?? ?? ANNA WILSON
Prata med mig! anna.wilson @mitti.se
ANNA WILSON Prata med mig! anna.wilson @mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden