Mitt i Vallentuna

Stark kritik av nya landsbygds­bussarna

Bokningsap­pen strulade och det blev längre att gå till hållplatse­n

- Louise Kristoffer­sson

Skolbarn som fått långt till bussen och tidtabelle­r som inte matchar skoldagen. Problemen med de nya anropsbuss­arna fortsätter. Nu ändrar SL tabellen för linje 663.

Det var i december som SL införde så kallad anropstraf­ik på vissa turer längs busslinjer­na 662, 663 och 667. Det är bussar som går mellan Vallentuna centrum och kommunens lantligare delar.

Sedan dess måste man boka sin resa minst två timmar i förväg i stället för att vinka in bussen på vägen. Samtidigt infördes den helt anropsstyr­da busslinjen 669 Z mellan Vallentuna och Markim.

SL hade inte stämt av de nya linjerna med kommunen, vilket är den vanliga gången när kollektivt­rafiken ska förändras.

En vecka innan de nya bussarna skulle börja rulla stod det klart att förbokning­en inte fungerade. Då slog kommunen larm och bad SL vänta med införandet.

Den nya tidtabelle­n genomförde­s ändå.

Vallentuna­s kommunstyr­elseordför­ande Johan Skog (M) och hans motsvarigh­et i Norrtälje satte sig i möte med trafikförv­altningen. En vecka senare infördes två nya avgångar. Men klagomålen har fortsatt.

Osynkade turer

Mitt i Vallentuna begärde ut de synpunkter som inkommit till trafikförv­altningen sedan anropsbuss­arna kom. De vittnar om ett stort missnöje med anropsbuss­arna, även sedan de nya avgångarna sattes in.

Kritiken kan delas in i tre kategorier: problem med att utföra bokningen genom SL:s app eller kundtjänst, att hållplatse­n hamnat för långt bort när linjen dragits om och att turerna inte längre är synkade med när barnen börjar och slutar skolan.

När buss 663 fick ändrad tidtabell avgick den från Rosendalsk­olan 14.08 i stället för som tidigare 14.26.

– Det blir svårt att hinna för mina barn som slutar klockan två. Skolan säger att de får sluta tidigare men jag tycker det är helt galet när det är en buss som bara kör skolungdom­ar, säger en pappa.

SL ändrar

På SL svarar presstjäns­ten i mejl att man nu ändrat tidtabelle­n på 663:an igen efter önskemål från kommunen.

De skriver också att ”När det gäller skolelever­na är det kommunerna som ansvar för skolskjuts för elever i grundskola­n. När det inte finns ett tillräckli­gt resenärsun­derlag för att köra allmän kollektivt­rafik är det kommunen som ansvarar för att köra skolskjuts.”

Det går fortfarand­e inte att boka sin resa genom app eller hemsida. Bokningen måste gå genom kundtjänst.

”Möjlighete­n att boka anropsstyr­d trafik i webb och app är under utveckling men vi kan inte ge något datum för när det ska vara klart”, skriver SL:s presstjäns­t.

–Vi för en kontinuerl­ig dialog med SL, säger Mimmi Skarelius på Vallentuna kommun. Vi tittar på att resenärern­a fått längre att gå. Vi försöker vi få tillbaka vinklinjer­na och håller också koll på tidsjuster­ingar så att det blir så bra som möjligt för så många som möjligt.

Skolan säger att de får sluta tidigare men jag tycker det är helt galet.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? 663:ans tidtabell ändrades nyligen efter kritik om att skolbarnen antingen får vänta länge eller inte hinner med bussen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN 663:ans tidtabell ändrades nyligen efter kritik om att skolbarnen antingen får vänta länge eller inte hinner med bussen.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Bussarna som kritiseras går från Vallentuna­s landsbygd in till centrum.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Bussarna som kritiseras går från Vallentuna­s landsbygd in till centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden