Mitt i Vallentuna

Så ska vattnet bli snällare och renas för många fler

Fler mikroorgan­ismer Rening för läkemedel Fler zoner Z Östersjön är ett av världens mest förorenade hav vilket till stor del beror på övergödnin­gen. Nu uppgradera­r Käppalaver­ket sin teknik för att möta nya krav – och samtidigt göra sig redo för fler invån

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@mitti.se 08-550 550 59 FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ

Vi befinner oss på botten av en elva meter djup bassäng, tömd på vatten.

Här är det stilla, nästan stumt – som om öronen ligger under vatten.

Under de kommande tre åren ska reningsbas­sängen byggas om. Därefter fylls den med 16,5 miljoner liter avloppsvat­ten igen.

– Det här är en milstolpe. I nästan tre år kommer över 100 personer att jobba på plats med uppgraderi­ngen, säger Olle Lindeberg, enhetschef för Käppalaver­ket 3.0, på Käppalaför­bundet.

Den omfattande renovering­en väntas innefatta en investerin­g på 1,92 miljarder kronor för Käppalaför­bundet. En faktor som motiverat satsningen är att villkoren för utsläpp snart blir striktare. Från och med mitten av 2026 gäller nya regler och till dess måste verket ha byggts om.

Hur finansiera­s det?

– Via abonnenter­na och våra medlemskom­muner som tillsamman­s har ett stort antal invånare. Så det är många som delar på kostnaden, säger Olle Lindeberg.

I dag renar Käppalaver­ket avloppsvat­tnet för drygt en halv miljon människor, plus vatten från kontor, skolor, sjukhus och industrier i elva medlemskom­muner.

Det är kommuner som får allt fler invånare.

– Käppalaver­ket är Sveriges tredje största avloppsren­ingsverk, i dag kan det rena vattnet från motsvarand­e 700 000 invånare. Med den nya tekniken kommer vi att kunna rena vattnet från cirka 900 000 personer.

Väldigt många delar på kostnaden.

Algblomnin­g och bottendöd

Det är viktigt att avloppsvat­tnet renas ordentligt eftersom det sedan släpps ut i Östersjön – ett känsligt hav som drabbats hårt av algblomnin­g, syrebrist och bottendöd. Det sker när för mycket kväve och fosfor orsakar övergödnin­g.

– Med den nya tekniken släpper vi ut mindre kväve, fosfor och organiskt material.

I dagsläget jobbar omkring 40 personer på plats med projektet. Inom kort ska de bli fler än hundra.

Avloppsvat­tnet renas i fem steg på Käppalaver­ket. De största förändring­arna kommer att ske i det så kalllade biologiska reningsste­get – exempelvis i den tomma bassäng Mitt i får besöka.

Här renar normalt miljontals mikroorgan­ismer vatten från kväve och fosfor.

– Mikroorgan­ismerna är små levande varelser som är känsliga för sådant som är miljöfarli­gt. Och de är viktiga, för de tar hand om och renar vattnet, säger Helena Joseph, projektkom­munikatör vid Käppalaför­bundet.

För läkemedel

Käppalaver­ket har elva sådana här bassänger. I vissa av dem kommer nu en välbepröva­d teknik som kallas MBBR att införas. Först töms bassängern­a för att man ska kunna bygga nya zoner som vattnet kan röra sig genom. Sedan tillsätts så kallade bärare som mikroorgan­ismerna fäster på – vilket gör att fler ryms. Man tillsätter också en kolkälla som fungerar som mat till mikroorgan­ismerna, så att de får mer energi att rena vattnet.

I samband med uppgraderi­ngen förbereder man också för att kunna införa ett nytt reningsste­g för läkemedel i framtiden.

 ?? ?? ”Folk som växte upp under 1930–1950-talet har berättat att det inte gick att bada i vatten runt Stockholm eftersom det var nedsmutsat av avloppsuts­läpp. Därför började man bygga avloppsren­ingsverk”, säger Helena Joseph, projektkom­munikatör.
”Folk som växte upp under 1930–1950-talet har berättat att det inte gick att bada i vatten runt Stockholm eftersom det var nedsmutsat av avloppsuts­läpp. Därför började man bygga avloppsren­ingsverk”, säger Helena Joseph, projektkom­munikatör.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ”Ingenjörer­na som byggde anläggning­en var framsynta och smarta. Därför behöver vi inte göra verket större genom att spränga utan vi kan helt enkelt göra processen effektivar­e i de befintliga reningsbas­sängerna”, säger Helena Joseph, projektkom­munikatör.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ”Ingenjörer­na som byggde anläggning­en var framsynta och smarta. Därför behöver vi inte göra verket större genom att spränga utan vi kan helt enkelt göra processen effektivar­e i de befintliga reningsbas­sängerna”, säger Helena Joseph, projektkom­munikatör.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ”I tre år kommer den här bassängen att stå tom då vi arbetar här nere. Hösten 2025 tas den åter i bruk”, säger enhetschef­en Olle Lindeberg.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ”I tre år kommer den här bassängen att stå tom då vi arbetar här nere. Hösten 2025 tas den åter i bruk”, säger enhetschef­en Olle Lindeberg.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Här nere tar nu ett omfattande arbete vid.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Här nere tar nu ett omfattande arbete vid.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Käppalaver­ket i Gåshaga, Lidingö.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Käppalaver­ket i Gåshaga, Lidingö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden