Mitt i Vallentuna

Skolans podd ska få de unga att våga snacka

Samarbete med Tim Bergling Foundation

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@mitti.se

Avsnittet var tänkt att bli ungefär 20 minuter långt. I stället blev det över en timmes snack när Mörbyskola­ns podd ”For a better day” spelade in sitt första avsnitt.

NORRORT

Att prata om hur man mår och om psykisk ohälsa kan vara svårt för unga. Ofta eftersom de saknar livserfare­nheter, menar My Nyman, kurator på Mörbyskola­n.

– I första avsnittet har vi fokuserat på det att ”Våga berätta” som var temat. Det är viktigt att hitta känslan att man inte är ensam i hur man mår, säger My Nyman.

Mörbyskola­ns nystartade podcast är ett samarbete med stiftelsen Tim Bergling Foundation.

På bordet inne i kuratorsru­mmet står en dator och två mickar.

När Mitt i är på besök är det dagen innan nationella proven. Då är det många som kommer ur balans, menar eleverna Nova Landegren, Carl Möller och Elias Axelsson som alla tre medverkar i podden. Stressen leder till andra problem. En ond spiral skapas.

– På påsklovet var det många som satt inne och pluggade, även jag Och det är ju inte bra, på lovet ska man hitta på annat för att koppla bort skolan, säger Elias.

Uppmaninge­n: Prata tidigt

Det skämtas livligt inne i kuratorsru­mmet där podden spelas in. Här brukar annars kuratorn My Nyman ta emot elever som behöver hjälp eller stöd. Tunga frågor, som problem hemma eller i skolan, tas upp.

Det viktigaste är att ta steget och prata, helst så tidigt som möjligt, menar hon.

Kan man prata för mycket om sina problem?

– Det beror på. På ett sätt inte, det är ju upp till den som lyssnar. Det bästa är att prata med en person som lyssnar, att lätta sitt hjärta brukar hjälpa, säger My Nyman.

Men det är inte heller alltid lätt att snacka med kompisar, menar eleverna.

– När man umgås med kompisar då tror jag alla tänker att nu ska vi ha kul. Det passar inte alltid att prata om hur man mår, även om det säkert hade gått bra, säger Carl Möller.

Något de pratade om i första avsnittet var just det där om balans. Nova, Carl och Elias har några tips på vad man kan göra.

Exempelvis är Nova strikt med sin sömn.

Elias och Carl tipsar om att ta en promenad, lyssna på musik, eller träna.

Det passar inte alltid att prata om hur man mår.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Carl Möller, Elias Axelsson och Nova Landegren tillsamman­s med kurator My Nyman på Mörbyskola­n.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Carl Möller, Elias Axelsson och Nova Landegren tillsamman­s med kurator My Nyman på Mörbyskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden