Mitt i Vällingby

HYRESGÄSTE­RNAS TRÄDGÅRDSR­EVOLT

Hässelbybo­rna piffade upp sin dystra gård med en prunkande odling.

- Sofia White

En prunkande och kärleksful­lt omhänderta­gen utemiljö förknippar kanske de flesta med villor och bostadsrät­ter. Men på Persikogat­an i Hässelby strand visar grannarna att även hyresrätte­r tål att älskas.

På en av utegårdarn­a på gatan växer nämligen färgspraka­nde blommor, sallad och tomater i olika färger. Men så har det inte alltid sett ut.

– När jag flyttade in 2014 så var det inte så trivsamt. Det var mörkt, nedgånget och det var tomt i krukorna. När barnen var ute och lekte så brukade jag passa på att plocka lite ogräs, säger eldsjälen Karin Melin.

Hon började påta alltmer på utegården på Persikogat­an. Så småningom smittade intresset av sig till grannarna.

– Det blev ett sätt att träffa grannar på. Folk stannade till och snackade, och så började man känna igen och lära känna varandra, säger Karin Melin.

I dag, tre år senare, har ett tjugotal av grannarna hängt på.

– Gården har blivit den gemensamma nämnaren. När man har en eldsjäl som Karin och så får hon positiv feedback, då börjar alla tycka det här är roligt! säger Karin Nilsson.

Förutom att det blir fint tycker grannen Mohamed Warsame också att det är kul att gårdens barn får lära sig mer om blommor.

– Mina döttrar gillar blommor mycket och Karin är duktig på att lära ut, säger han.

Ibland sätter hyresgäste­rna upp lappar med informatio­n om att man kan hjälpa till. Men något tvång finns det inte – man drar sitt strå till stacken där man kan.

– Jag brukar böja mig och knipsa av en och annan vissen ros, säger pensionäre­n Bo Eklund, som inte gärna ger sig ut på det sluttande gräset med rullatorn. Även barnen bidrar. – Solrosen som växer i rabatten där har jag planterat i skolan, säger Ask, 7 år, och pekar på en högrest växt.

Grannarna vill påminna andra om att man inte behöver äga sin bostad för att bry sig om sitt kvarter.

– Alla kan ha det fint där man bor, även om man inte bor i radhus eller villa, säger Charlotte Lambert.

Alla kan ha det fint där man bor, även om man inte bor i radhus eller villa.

 ??  ??
 ?? GRÖNA FINGRAR. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Karin Melin med barnen Ask och Sonja som gärna är med och planterar blommor.
GRÖNA FINGRAR. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Karin Melin med barnen Ask och Sonja som gärna är med och planterar blommor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden