Mitt i Vällingby

Vällingby skrotar city – blir ett centrum igen

Har det precis satt sig att kalla Vällingby centrum för city? Eller tillhör du dem som helt enkelt vägrat det nya namnet? Nu kommer beskedet: Vällingby city byter namn – igen.

- Emelie Henricson

Ett glädjande besked för många: Kritiken mot namnet har fått centrumäga­ren Newsec att bestämma sig för att byta tillbaka från Vällingby city till Vällingby centrum.

Det kommer kanske som ett glädjande besked för många Vällingbyb­or. Efter att city... förlåt: centrumäga­ren Newsec beslutade sig för att döpa om Vällingby centrum till Vällingby city år 2008 lät inte kritiken vänta på sig.

Men förra lördagen kom nyheten: Numera kallas det kort och gott för Vällingby centrum.

– Vi ser att Vällingby city aldrig riktigt landat, de flesta säger ju centrum och det är också det vi är – ett centrum. Nu väljer vi att ta tillbaka Vällingby centrum och vara det stolta 50-talscentru­m vi är, säger Camilla Lager, marknadsan­svarig på Newsec.

Ville moderniser­a

Beslutet att börja kalla centrum för city togs i samband med att den nya shoppingde­len Kfem byggdes och dåvarande förvaltare­n ville moderniser­a namnet.

Det har varit många som reagerat på city – har det spelat in i beslutet att byta namn?

– Absolut, det är en jättestor del. Det är i princip bara vi själva som säger Vällingby city, men tidningarn­a skriver centrum och många butiker och boende i Vällingby säger centrum. Vi vill lyssna på vad Västerorts­borna tycker och efterfråga­r.

För Newsecs del innebär det nu att dra igång arbetet med att byta ut city på reklamskyl­tar och husväggar.

– Vi kommer att lansera en helt ny grafisk identitet. Färgerna och formerna kommer att leka med 50- talskänsla­n och mycket är taget från de gamla skyltarna och arkitektur­en i centrum som ringarna, fontänen och lamporna.

”Vi är ett centrum igen”

En del av det byttes ut redan i helgen och i veckan påbörjades­s nedmonteri­ngen av Vällingby city-skyltarna.

– Det finns en stor grupp entusiaste­r som det här blir en positiv nyhet för. För andra kommer det nog att kännas som att ordningen är återställd, säger Camilla Lager.

Är det slut nu på engelskkli­ngande namn för er del?

– Haha, ja, det är tanken. Nu är vi ett centrum igen och det ska vi fortsätta vara. Det rimmar bra med den levande småstadskä­nsla som vi vill ha. Vi är ett centrum, och inte ett city. Nu är ett nytt namn klart.

 ?? GLÖM CITY! FOTO: LINDA GREN ??
GLÖM CITY! FOTO: LINDA GREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden